Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 09. 2017. 18:25   >>  18:01

U BIJELOM POLJU

Završen projekat "Put vune, sasvim prirodno"

Velikom izložbom proizvoda od vune, rađenih ručno, danas je u galeriji Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" u Bijelom Polju ozvaničen završetak jednogodišnjeg projekta "Put vune, sasvim prirodno" koji je raalizovala NVO "Niti" uz pomoć američke Ambasade.

Završetak projekta ne znači i okončanje rada na izradi odjevnih i ukrasnih predmeta od vune koje će biti i dalje na raspolaganju tršištu, istakla je rukovodilac projekta Mira Radović.

"Prvi korak u relizaciji projekta odnosio se na nabavku opreme-razboja sa većom osnovom i automobila za potrebe udruženja, što nam je bio dobar vjetar u leđa ka daljem razvoju projekta. Uslijedila je saradnja sa domaćinstvima koji nijesu znali šta da rade sa runom dobijenim šišanjem ovaca.
Otkupljenu i opranu vunu vlačili smo u staroj vunovlačari 'Čupić' da bi je kasnije preli a dobijeno predivo farbali na prirodana način uz pomoć biljnih boja. Od tako dobijenog prediva izradili smo brojne predmete od kojih je najveći broj unikatan", kazala je Radović.

Izložu je otvorila potpresjednica opštine Nemša Omerhodžić koja je tom prilikom ocijenila da su prikazani predmeti najbolji dokaza da je NVO "Niti" na pravom putu te da se i na ovaj načina potvrđuje da Opština Bijelo Polje raspolaže resursima za preduzetništvo i brži razvoj.

"Oni se pored materijalnih dobara odnose i na kadrove, radnoj snazi koja poznaje proces rada i onoj koja se da obučiti . U konkretnom slučaju pokazalo se da je vuna veliko blago koje nije u dovoljnoj mjeri iskorišćeno, zato treba da budemo zahvalni entuzijastima iz NVO 'Niti' koji su skrenuli pažnju na ovaj resurs te što su angažovali žene iz ranjivih kategorija koje su pokazale da mogu i znaju da budu izuzetno vrijedne i kreativne", istakla je Omerhodžić.

"Niti" su svoje proizvode uspješno prezentovale na više sajmova i bazara, poput Sajma ženskog preduzetništva, Jesenjeg bazara u Bijelom Polju, te sličnim manifestacijama u Trebinju i Dubrovniku kao i Novogodišnjem bazaru Ambasade SAD u Podgorici.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније