Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 09. 2017. 15:01 >> 14:32

ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Besplatna pravna pomoć putem aplikacije

Osobe sa invaliditetom (OSI) i njihove porodice kojima je potrebna besplatna pravna pomoć, informacije o ostvarivanju prava mogu dobiti i putem posebne aplikacije "Disability Info".

Kako je saopšteno iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), aplikacija je dio rezultata projekta "ICT u službi ostvarivanja i zaštite prava osoba s invaliditetom", koji je podržala Telenor fondacija i čija je realizacija počela u junu prošle godine.

Kroz unapređenje portala disabilityinfo.me, kako navode, obezbijeđena je besplatna pravna pomoć za 125 osoba, ne uključujući studente s invaliditetom, a informacije o ostvarivanju i zaštiti prava dobile su 2.552 osobe s invaliditetom i članovi njihovih porodica.

"Kroz rad našeg Udruženja uvidjeli smo da osobe sa invaliditetom nemaju dovoljno informacija o svojim pravima, niti znaju kako se određene pravne procedure pokreću. Zato smo i pokrenuli ovaj projekat, i izradili smjernice za ostvarivanje osam različitih prava na našem portalu. To se pokazalo kao odličan potez, jer je više od 2000 osoba preuzelo smjernice i informisalo se o svojim pravima. Najviše smjernica preuzeto je o pravu na ličnu invalidninu, više od 900 puta", kazala je Miroslava Mima Ivanović.

Putem portala i aplikacije osobe sa invaliditetom, ističu iz udruženja, mogu se informisati i o besplatnom visokom obrazovanju, naknadi po osnovu nezaposlenosti, povlasticama na putovanje, ostvarivanju prava glasa, subvencijama iz oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja, materijalnom obezbjeđenju porodice, ličnoj invalidnini i dodatku za njegu i pomoć.

"U januaru je Online pravno savjetovalište unaprijeđeno opcijom za audio/video poziv, uz pomoć koje korisnici/ce svakog četvrtka u periodu od 12 do 14 sati mogu dobiti pravne savjete ne samo putem čata, već i putem direktnog audio ili video poziva s UMHCG pravnim timom", navodi se u saopštenju UHMCG.

O značaju projekta za povećanje broja osoba s invaliditetom i njihovih porodica koje su se obratile za besplatnu pravnu pomoć UMHCG-u, kako navode, najbolje govori činjenica da ih je u 2016. godini bilo 124, dok taj broj za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 125.

"U narednom periodu UMHCG će nastaviti da pruža besplatnu pravnu pomoć i putem Online pravnog savjetovališta, te pozivamo osobe s invaliditetom i druge zainteresovane građane/ke da nam se jave i putem novih kanala komunikacije", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније