Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 09. 2017. 13:13   >>  12:45

IZ BIJELOG POLJA

Životne nedaće porodice Zejak

Od kako ih je prije šest mjeseci napustila majka maloljetni Ivan (6) i Jelena (11) žive sa pedesetdvogodišnjim teško oboljelim ocem Tihomirom u porodičnoj kući u bjelopoljskom naselju kod gimnazije. Sve dok se majka nije razboljela uspijevali su nekako sastavljati kraj sa krajem. Ali kao da nije bilo dovoljno muke u njihovim životima.

Poslije smrti majke ocu se zdrastveno stanje pogoršalo pa je morao da ugradi i četvrti bajpas, komšije kažu šesti, objašnjavajući da se Tihomir zbog stalnih trauma ne sjeća baš najbolje mnogih detalja iz života. Kućne obaveze nije mogao ko preuzeti s obzirom na Tihomirovo stanje i školske obaveze maloljetne djece. Problemi su se nagomilavali iz dana u dan.

Svakim danom na svojoj koži osjećao je koliko teška može biti borba za goli život. Nakon smrti supruge život im se, kaže, promijenio iz korijena. Sa 26 godina radnog staža ostvario je penziju od 131 eura što je daleko ispod njihovih potreba, jer samo za ljekove treba izdvojiti pozamašnu svotu, ističe Tihomir.

"Pored slabog srca, prije nekoliko godina obolio sam od astme, u početku dio novca je odlazi za pumpice sada sam stekao pravo na refundiranje što mi mnogo znači. Najviše me brine ishrana djece koja nedjeljama nijesu okusila nešto kuvano. Zato sam ponudio donji sprat kuće nekome ko bi samo brinuo o njihovoj ishrani", kaže Tihomir.

U svoj nevolji koja je zadesila porodicu Zejak ima i lijepih momenata. Komšija Predrag Đokić obezbijedio im je drva za zimu, bilo je i jednokratne pomoći od poznatih i nepoznatih lica. Restoran "Dvor" će im narednih dana dostavljati kuvane obroke, Uprava Doma za penzionere odlučila je da i ta ustanova olakša život Zejaka tako što će po potrebi angažovati geronto domaćice iz te ustanove u cilju pružanaja adekvatne higijenske zaštite.

Tihomir ovih dana očekuje poziv iz Kliničkog centra za još jedan hiruški zahvat koji će mu stvoriti novu brigu, ko će se starati o djeci dok je odsutan, premda, kaže više za sebe, nije im od neke pomoći ni kada je sa njima.

Unazad par decenija Zejaci su bili jedna od imućnijih porodica u kraju. Sve se promijenilo nakon smrti Tihomirovih roditelja i njegovog gubitka posla. Bolest je polako savladavala suprugu a potom i njega sve je vodilo ka sadašnjem stanju iz kojeg Tihomir za sada ne vidi izlaz.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније