Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

20. 09. 2017. 21:25 >> 21:03

DAMJANOVIĆ U BEČU

MAAE podržala osnivanje naučnog instituta

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) Yukiya Amano snažno je podržao inicijativu Crne Gore za osnivanje Međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope. Sa Amanom u Beču je razgovarala ministarka nauke Sanja Damjanović. Ona je zahvalila na podršci MAAE koju konstantno Crna Gora dobija kao članica ove međunarodne organizacije, posebno u dijelu tehničke saradnje.

Delegacija Vlade Crne Gore, koju predvodi Damjanović, učestvuje na 61. redovnom zasjedanju Generalne konferencije MAAE. 

Generalna konferencija predstavlja multilateralni forum na kojem se uporedo sa plenarnim zasjedanjem održava niz regionalnih i bilateralnih sastanaka. Programi tehničke saradnje predstavljaju najznačajniji i najintenzivniji oblik saradnje naše države sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Crna Gora učestvuje u projektima koji se odnose na medicinu, biotehnologiju, poljoprivredu, životnu sredinu, veterinu, kulturno nasljeđe.

Damjanović je na Konferenciji predstavila do sada ostvarene rezultate saradnje Crne Gore sa MAAE, koja se ogleda u konkretnoj podršci zemlji kroz nabavku kapitalne opreme za institucije, odnosno kroz obuku kadra u eminentnim inostranim institucijama/laboratorijama. Ministarka je posebno informisala učesnike Konferencije o inicijativi, kao i podršci MAAE u realizaciji Inicijative za osnivanje Međunarodnog naučnog instituta.

Crnogorska delegacija je u Beču imala i više bilateralnih sastanaka.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Saša Radulović i generalne direktorice u tom ministarstvu Ivana Vojinović razgovarali su sa predstavnikom Odjeljenja za nuklearnu bezbjednost Skotom Pervisom. Istaknuta je dobra saradnja u oblasti nuklearne bezbjednosti i ostvareni napredak Crne Gore u ovoj oblasti, posebno u dijelu ažuriranja Integrisanog plana podrške za oblast nuklearne bezbjednosti (INSSP), kao i Akcionog plana za njegovo sprovođenje za period 2017-2019. godina, koji finalizovan u februaru ove godine, navodi se u saopštenju. 

Radulović i Vojinović sastali su se i sa delegacijom Hrvatske, koju si činili direktor Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković, viša-savjetnica u Zavodu Nevenka Novosel i Mirta Mandić, ispred Stalne misije Hrvatske pri MAAE. Razmatrana su pitanja od interesa susjednih država i dogovorena buduća saradnja koja će se započeti potpisivanjem Memoranduma o saradnji u oblasti zaštite od jonizujućih zračenja, radijacione i nuklearne bezbjednosti.

Radulović i Vojinović razgovarali su sa predstavnicima MAAE o projektima u kojima učestvuje Crna Gora. Razmotrene su aktivnosti na aktuelnom projektu tehničkog ciklusa saradnje “Mapiranje radona u Crnoj Gori i unaprjeđenje nacionalnog sistema zaštite od radona“ „Radon u crnogorskim školama i vrtićima“ i „Unaprjeđenje regulatorne infrastrukture u oblasti nuklearne i radijacione sigurnosti“. 

Crnogorska strana i predstavnici MAAE izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i istakli da intenzivna saradnja Crne Gore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i realizovane aktivnosti dokaz su spremnosti nadležnih institucija da u ovoj oblasti ispune sve zahtjeve međunarodnih i evropskih standarda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније