Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

20. 09. 2017. 12:20 >> 11:50

GA APELUJE

Utvrditi odgovornost za "Mis pat"

Građanska alijansa (GA) zatražila je od Vrhovnog državnog tužioca i Tužilačkog savjeta da u okviru svojih nadležnosti pokrenu postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti tužilaca koji nijesu sproveli efikasnu istragu u slučaju „Mis pat".

 

Iz GA su podsjetili da je Sud za ljudska prava iz Strazbura, u poslednjoj presudi protiv Crne Gore, utvrdio je da naša država za slučaj "Mis pat", nije sprovela hitnu i efikasnu istragu o smrti i nestanku grupe Roma iz Srbije, koja se desila u blizini crnogorske obale avgusta 1999. i time je prekršila Evropsku povelju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

"Imajući u vidu kontinuitet ovakve prakse i za druga brojna kršenja ljudskih prava gdje tužilaštvo nije sprovelo adekvatnu istragu a prije svega mislimo na brojne slučajeve torture od strane policijskih i zatvorskih službenika, krajnje je vrijeme da odgovorna lica budu sankcionisana. Podsjetićemo i na slučaj Milić/Nikezić u kojem je sud iz Strazbura takođe utvrdio da je izostala adekvatna istraga i dalje procesuiranje odgovornih. Podsjećamo i na loše istrage u procesuiranju ratnih zločina zbog kojih danas ratni zločinci slobodno šetaju ulicama naših gradova", naveo je koordinator programa u GA Milan Radović.

On je dodao kako je GA u kontinuitetu pratila procesuiranje slučaja „Mis pat" i ukazivala na neadekvatnu istragu.

"Ova loša praksa tužilaštva posebno ima negativne posljedice za multietničko društvo kakvo je Crna Gora i kada žrtve pripadaju jednoj od najranjivijih grupa što u ovom trenutku zasigurno jesu Romi. Podsjetićemo i da je ECRI u poslednjem izvještaju istakao da su Romi veoma isključeni iz društva i da njihova integracija u društvo i dalje sporo teče", navodi Radović.

On je ocijenio kako država ne smije imati ovakav odnos prema ugroženim grupama i imajući u vidu da su Romi dvostruko diskriminisani neophodno je da se odmah pokrene pitanje odgovornosti i saopšte imena tužilaca koji su postupali u konkretnom slučaju.

"Presudom Suda za ljudska prava nastupila je šteta i za državu Crnu Goru pa u tom kontekstu podsjećamo da na osnovu člana 102. Zakona o državnom tužilaštvu za štetu koju stranci u postupku prouzrokuje državni tužilac svojim nezakonitim, nestručnim ili nesavjesnim radom u vršenju tužilačke funkcije, država ima pravo da zahtijeva od tužioca naknadu iznosa isplaćenog stranci u postupku", poručuju iz GA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније