Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B

20. 09. 2017. 08:22 >> 07:52
1

NA PLANTAŽAMA

Ubrali 14 miliona kg vinskog grožđa

Ovogodišnjom berbom u kompaniji Plantaže ubrano je više od 14 miliona kilograma vinskog grožđa, iako su prinosi oko 20 odsto manji od planiranih.

"Ova godina će se pamtiti po odličnom kvalitetu grožđa, od koga će se praviti vrhunska vina", saopštio je Pobjedi direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Duško Kankaraš.

On je ocijenio da je ovo "zlatna berba" i godina za pamćenje.

"Iako je prošla godina bila bolja po prinosima, što se tiče kvaliteta grožđa ne može se porediti sa ovom. Mi smo ubrali više od 14 miliona kilograma vinskog grožđa, a planirano je oko 18 miliona, ali je manju proizvodnju od planirane nadomjestio vrhunski kvalitet grožđa", kazao je Kankaraš.

On je dodao da je berba zavšena prije pet dana, dok je početak berbe bio najraniji u istoriji Plantaža. "Počeli smo da beremo grožđe sorte vranac čak 13. avgusta, a prvu vinsku sortu koju smo počeli da beremo, sortu šardone, počeli smo da beremo čak krajem jula", rekao je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, glavna specifičnost ovogodišnje berbe su bile ekstremno visoke temperature koje su je pratile.

"Ekstremno visoke temperature uslovile su ubrzano zrenje i stonih i vinskih sorti grožđa i zato je berba bila kratka, ali je to uticalo na kvalitet grožđa i ona ima status "zlatne berbe", jer su procenti svih tehnoloških karakteristika u grožđu bili izvanredni, prije svega šećera i odnosa šećera i kiselina. Već prvi pokazatelji govore da će se na osnovu takve ovogodišnje sirovine proizvoditi vina koja će biti upamćena kao vrhunska!", objasnio je Kankaraš.

On je naveo da ova godina nije bila povoljna za vinogradare, podsjećajući da su u aprilu zabilježene mrazne temperature.

"Temperatura se tada spustila ispod nule. Vinova loza bila je u fazi cvasti i to je najosjetljivija faza kada je loza u pitanju, ali je naše vinograde na Ćemovskom polju tada spasio sjeverni vjetar. Došlo je do te turbulencije, tako da nijesmo imali velike štete od mraza. Ali zato okruženje i bliže i dalje jeste", dodao je Kankaraš.

On je kazao da se zbog ekstremne suše pojavio deficit vode na četiri crpna postrojenja Plantaža.

"To nam je alarm, da naredne godine krenemo u novo ulaganje, izgradnju i produbljivanje postojećih bunara, kako bismo uklonili taj glavni limitirajući faktor za proizvodnju grožđa na Ćemovskom polju", rekao je Kankaraš.

Plantaže su i ove godine prodavale grožđe privatnim vinogradarima, koji su, kako je saopštio, imali dosta lošu sezonu. "Prodali smo blizu 170 hiljada kilograma vinskog grožđa, po cijeni od 90 centi sa porezom na dodatu vrijednost (PDV)", dodao je Kankaraš.

On je naveo da je u berbi učestvovalo 600 berača.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније