Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

19. 09. 2017. 18:53 >> 18:24
26

AMFILOHIJE SMATRA

Skidanje krsta je obnavljanje mržnje

Skidanje spomen-krsta sa podgoričke Sahat kule predstavljalo bi obnavljanje mržnje, ocijenio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, navodeći da taj krst predstavlja nadgrobni spomenik onima koji su oslobodili Podgoricu za vrijeme knjaza Nikole Petrovića.

"Sad se nagađaju hoće li ga vratiti ili neće, a ustvari, oni koji su ga skinuli došli su iz Turske. Svaka čast, došli su ovdje da obnove neke stvari, da Crnogorci zarade malo para. Sve je to dobro, ali to ne znači da treba da ruše svetinje, da ruše spomen-krst podignut oslobodiocima Podgorice iz 1877. godine", rekao je Amfilohije u liturgijskoj besjedi u crkvi Svetih arhangela u selu Dupilo u Crmnici.

On je saopštio da bi to bilo isto kao kad bi pravoslavni hrišćani sada krenuli da ruše džamiju u Staroj varoši koja je podignuta na temeljima crkvenim.

"Ako bismo mi uradili ono što su skidanjem krsta sa Sahat-kule, nažalost, uradili nama, a nadamo se u Boga da bezumlje neće prevladati da se skine taj krst, onda bismo trebali da srušimo džamiju da bismo vratili crkvu, da srušimo kuću Đečevića da bismo vratili svetinju Markovog manastira. Nije to dobro i ja se nadam u Boga da će da prevlada razum kod ovih što su sada na vlasti u Podgorici", kazao je Amfilohije.

On se, kako je naveo, nada da oni neće dozvoliti da se desi najstrašniji zločin protiv Crne Gore i protiv oslobodilaca Podgorice.

To bi, smatra Amfilohije, bilo obnavljanje mržnje. Kako je rekao, nije vrijeme za to, previše je mržnje. 

"Bolje je da kao braća sačuvamo sve ono što se događalo, da praštamo jedni drugima, da se ne vraćamo zločinima i zločincima nego da se vraćamo živome Bogu i jedni drugima. A u isto vrijeme mi hrišćani da poštujemo i cjelivamo mošti i svete krstove podignute u slavu Božiju na grobovima onih koji su položili živote za vjeru, Krst Časni i slobodu zlatnu", zaključio je Amfilohije.

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније