Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG

16. 09. 2017. 20:32   >>  20:03

OBILJEŽENA GODIŠNJICA

Sjećanje na zarobljeništvo na Mamuli

U znak sjećanja na dan kada je 1943. godine rasformiran zatvor i logor na Mamuli, preživjeli logoraši, njihovi saborci i potomci, položili su cvijeće na spomen obilježje stradalima. U razgovoru za TVCG, mnogi su se prisjetili teških dana provedenih u utvrđenju.

Osamdesetpetogidišnji Ivo Marković iz Budve, najstariji je preživjeli logoraš Mamule. Slike života iz hladnih i memljivih tvrđava i danas ga često progone u snovima.

"Nije bilo higijenskih uslova .Gledao sam stare žene na one krpe crne kako vrve vaške, čak pojavio se tifus. Hrana je bila očajna", prisjeća se Ivo.

Jedna od žena, koja je preživjela zatočeništvo je i Senka Mršić iz Morinja. Imala je samo pet godina kada je sa majkom i setrom došla na ostrvo Lastavica.

"Uh teškog vremena.. To ne mogu nikad zaboraviti,to je strašno.Nema dana da mi ne dođe na pamet", kaže Senka.

Ivo i Senka bili su na skupu na kojem je obilježeno 74 godine od kada je logor rasformisan.

Prisustvovali su i predstavnici švajcarske kompanije "Orascom", zakupci ostrva koji planiraju da ga turistički valorizuju uz poštovanje arhitekture i kulturnih i istorijskih vrijednosti.

Sa tim su saglasni u udruženju boraca Herceg novi, ali ne i potomci logoraša.

"Mi ćemo najvjerovatnije dobiti jednu ćeliju prostoriju koja će biti muzej udruženja boraca", kazao je Đorđe Zloković, član SUBNOR-a Herceg Novi.

Inženjerka Olivera Doklesić, potomak logoraša, poručuje da Mamula treba ostati memorijalni centar.

"Ja sam jedan od zagovrnika koji žele da čitava mamula ostane memorijalni centar, ne samo jedna ćelija. Mislim da je to dužnost i obaveza ne samo nas potomaka i nekolicine preživjelih nego moralna obaveza čitave Crne Gore", istakla je Doklesić.

I ove godine, na tvrđavi je zasađena maslina mira. A pored boračkih organizacija iz Boke, skupu su prisustvovali borci iz više crnogorskih gradova, ali i gosti iz Trebinja, Prijepolja i Novog sada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније