Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

16. 09. 2017. 12:20 >> 16:14
1

ZAKON O PLANIRANJU

Pejović: Opštinama oduzimaju nadležnosti

Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata je skandalozan i njegovo usvajanje bi proizvelo katastrofalne posljedice, ocijenili su danas iz Demokratske Crne Gore.

Poslanik i potpredsjednik Demokrata, Mijomir Pejović, kazao je na konferenciji za novinare da je Vlada prošle sedmice uputila u skupštinsku proceduru predloženi zakon.

„Smatramo da se radi o jednom o najbitinijih zakona koji se donose u posljednje vrijeme. Predloženi zakon predviđa ukidanje svih prostornih planova koji donose jedinice lokalne samouprave, što je u direktnoj suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, jer se nadležnosti lokalne samouprave ukidaju i prenose na centralnu vlast“, kazao je Pejović.

Pejović je pozvao Delegaciju Evropske unije (EU) u Podgorici da se izjasni da li je ukidanje prava lokalnoj samoupravi da donosi i usvaja planska dokumenta u suprotnosti sa Evropskom poveljom.

On je saopštio da su nova zakonska rješenja, koja su propisana predloženim zakonom, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, kao i Protokolom Evropske konvencije o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Predložena nova rješenja bi, kako smatra Pejović, lokalnim samoupravama uskratila pravo da samostalno obavljaju poslove iz sopstvene nadležnosti, što im garantuje Ustav i Zakon o lokalnoj samoupravi.

Pejović je podsjetio da je crnogorski parlament usvojio Zakon o potvrđivanju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi čiji su osnovni principi i načela demokratija i decentralizacija vlasti, radi postojanja lokalnih vlasti sa demokratski konstituisanim organima za donošenje odluka i visokim stepenom autonomije u pogledu njihove odgovornosti.

„Navedene zakonske norme nedvosmisleno potvrđuju da jedinice lokalne samouprave imaju autonomnost i obavljaju poslove iz sopstvene nadležnosti koji se direktno odnose na ostvarivanje prava i obaveza građana, a što je Predlogom zakona u značajnoj mjeri centralizovano“, tvrdi Pejović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, uprkos velikom broju održanih javnih rasprava, nije prihvatilo nijednu primjedbu opština ili građana.

„Tako ćemo imati situaciju da se i planovi privremene lokacije donose u Podgorici, pa će stanovnik iz Pljevalja, za dozvolu za trafiku, morati da ide u Podgoricu. Može se zaključiti da dosadašnja praksa izrade planske dokumentacije nije bila adekvatna, ali to svakako ne znači da se buduće planiranje prostora može obavljati bez učešća lokalne samouprave i isključivo na nivou resornog Ministarstva“, rekao je Pejović.

Predsjednik Opštinskog odbora (OO) Demokrata Budva, Krsto Radović saopštio je da ljudi koji su učestvovali u izradi Predloga zakona nijesu mislili na sprovodivost samog akta, ukoliko bude usvojen.

„Čitanjem Predloga zakona, koji je potpuno nejasan, stiče se utisak da su se pojedina rješenja pokušala pozajmiti iz zakona susjednih država, tako da je sa tim pokušajem kompilacije napravljena jedna opšta papazjanija, čijom bi se primjenom došlo do nesagledivih negativnih posledica za prostor Crne Gore“, poručio je Radović.

On smatra da je u Predlogu zakona na nejasan i netransparentan način predstavljeno formiranje urbanističke parcele.

„Formiranje urbanističke parcele je predviđeno kroz izradu elaborata parcelacije, a ne kroz planski dokument, što je suprotno principima urbanističkog planiranja. Ovaj postupak je do te mjere netransparentan čemu u prilog ide činjenica da elaborat parcelacije nije javni dokument i ne prolazi javnu raspravu“, saopštio je Radović.

On je pozvao odbornike Demokratske partije socijalista (DPS), u onim opštinama u kojima su na vlasti, da dignu glas protiv Predloga zakona, jer će, kako je kazao, oni u svojim gradovima morati ljudima da objašnjavaju zbog čega će za otvaranje trafike morati da idu u Glavni grad.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније