Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

15. 09. 2017. 21:15 >> 20:46

PODNIJETA PRIJAVA

Cetinje: Očišćeno zemljišta oko Ponora

Nadležne službe Prijestonice odmah nakon saznanja o ekološkom akcidentu koji se dogodio na lokaciji Ponor na Cetinju, na kojoj se izlila veća količina naftnog derivata – pretpostavlja se mazuta, pokrenule su mjere i aktivnosti za sanaciju postojećeg zagađenja u cilju snižavanja koncentracije zagađujućih materija do nivoa koji ne predstavlja opasnost po životnu sredinu, saopšteno je iz Opštine Cetinje.

Iz Prijestonice su kazali da je Ekološka inspekcija uzela uzorke, koji će biti ispitani u Centru za ekotoksikologiju u Podgorici, nakon čega će se precizno utvrditi vrsta izlivene materije. Takođe, Ekološka inspekcija uzela je uzorke iz svih kotlarnica, kako bi na taj način pokušali da utvrde odakle je materija došla u kanalizacioni sistem.

"Isti dan angažovana je jedina specijalizovana firma u Crnoj Gori koja se bavi uklanjanjem otpada procesom bioremedijacije, "Hemosan", kao i Komunalno preduzeće Cetinje koje je izvršilo raščišćavanje terena oko Ponora. Mjere i aktivnosti za sanaciju terena oko Ponora koji je bio obuhvaćen zagađujućom materijom danas su uspješno okončane. To znači da na tom području više ne postoji opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu", navodi se u saopštenju.

Iz Prijestonice su istakli da ekološki akcident koji se dogodio na Ponoru neće usporiti dinamiku radova na njegovoj sanaciji.

"Radove izvodi firma "Hidroterm", rok završetka je tri mjeseca, a vrijednost 600 hiljada eura. Njegovom sanacijom predviđen je predtretman koji podrazumijeva zaustavljanje velikih čestica, grubog otpada i pročišćavanje fekalija. Tim rješenjem u Ponor će se slivati samo pročišćenja voda. Ovim rješenjem, ponor se čisti, povećava njegova protočnost, rješava problem neprijatnih mirisa i plavljenja usljed pojačanih padavina, kao i njegovo saniranje u pogledu eliminacije epidemijskog jezgra", naveli su iz Prijestonice.

Prijestonica Cetinje je pokrenula krivičnu prijavu protiv NN lica kako bi se utvrdio počinilac tog djela, jer postoji sumnja da je materija preko slobodnih šahtova mogla biti unijeta u kanalizacioni sistem.

"Prijestonica Cetinje najoštrije osuđuje ovaj nerazuman čin prema prirodi i životnoj sredini koji je izazvao ljudski faktor. Naše nadležne službe će i u narednom periodu, u slučaju ovakvih i sličnih dešavanja, adekvatno i na vrijeme reagovati, kao što je to bio slučaj i prilikom ovog ekološkog akcidenta, a i kao u slučaju namjernog izazivanja požara koji su pričinili veliku štetu na teritoriji prijestonice, nelegalnog odlaganja guma na nesanitarnom odlagalištu "Vrtijeljka", dojava o podmetnutoj bombi u zgradi Prijestonice i slično", piše u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније