Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

14. 09. 2017. 13:48 >> 21:36
17

ODLUKA U KORIST CG

Evropski sud odbio tužbu Vanje Ćalović

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je predstavku direktorice MANS-a Vanje Ćalović, pred tim sudom, ocjenjujući da je neprihvatljiva u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima. Ćalović se žalila da su joj povrijeđena prava zbog nekontrolisanog direktnog pristupa policije bazi podataka mobilnog operater “M-tel”, čiji je bila korisnik.

Sud je u konkretnom slučaju proglasio predstavku Ćalović neprihvatljivom prihvatajući pravnu argumentaciju koju je u ovom međunarodnopravnom sporu iznijela Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Naime, Sud je utvrdio da podnositeljka predstavke nije postupila u skladu sa pravilom 47 st.7 Poslovnika Evropskog suda, koji predviđa da podnositelji predstavke moraju obaviještavati Sud o svim relevantnim okolnostima za podnijetu predstavku", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Podnosilac predstavke Ćalović je propustila da obavijesti Sud, da je sporazum između Uprave policije i mobilnog operatera "M-tel" DOO stavljen van snage, jer je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama po službenoj dužnosti, izvršila inspekcijski nadzor kod istih i o tome donijela posebna rješenja.

"Potom je podnositeljka predstavke propustila da obavijesti Sud da je u tom pogledu i Osnovni sud u Podgorici donio presudu kojom je utvrdio ništavost sporazuma o uzajamnoj saradnji Uprave policije i mobilnog operatera "M-tel” DOO", saopšteno je iz Vlade.

Sud je takođe utvrdio propust Vanje Ćalović da ih obavijesti o odluci Ustavnog suda, kojom je proglasio neustavnim odredbe Zakona o krivičnom postupku, na osnovu kojih su se zasnivala tadašnja ovlašćenja policije, čija inicijativa za utvrđivanje ništavosti odredaba Zakonika o krivičnom postupku je upravo i pokrenuta od strane MANS-a.

Na ovu odluku Evropskog suda podnosilac predstavke nema pravo žalbe.

Ova odluka objavljena je danas na sajtu Evropskog suda za ljudska prava a nakon što bude prevedena na crnogorski jezik, biće objavljena i na sajtu Vrhovnog suda Crne Gore u dijelu koji se odnosi na sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i u Službenom listu Crne Gore, saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније