Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

14. 09. 2017. 12:51 >> 12:35
1

OTVAREN U NIKŠIĆU

Prvi centar za starije od 27 godina

Dnevni centar za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina, prvi te vrste u Crnoj Gori, otvoren je danas u Nikšiću.

Dnevni centar, u kome će invaliditetnim osobama starijim od 27 godina biti pružana stručna pomoć za svakodnevni život i uključivanje u društvo, nalazi se u prigradskom naselju Duklo na površini od 300 metara kvadratnih.

U Centru se nalaze prostorije za boravak, individualni i grupni rad, edukativne aktivnosti, senzorna soba za fizioterapiju, kao i sala za osobe sa autizmom.

Riječ je o projektu za koji je Vlada izdvojila više od 350 hiljada eura, od kojih je za potpunu rekonstrukciju i opremanje izdvojeno oko 270 hiljada, a Uprava za imovinu tokom 2016. godine kupila objekat u vrijednosti od 85 hiljada.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić ocijenio je da otvaranje ustanova takvog tipa svjedoči o zavidnom nivou humanizma i društvene odgovornosti u Crnoj Gori.

"Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom odjeljenje B 27 plus još je jedan reformski iskorak u socijalnoj i dječijoj zaštiti i pokazuje posvećenost Vlade i lokalne samouprave da ovu kategoriju građana integriše u naše društvo“, rekao je Purišić na otvaranju te ustanove u Nikšiću.

On je podsjetio da je prvi Dnevni centar za djecu i odrasle sa smetnjama u razvoju otvoren u Bjelom Polju 2004. godine i da sada ima 13 takvih centara na teritoriji Crne Gore.

„Danas otvaramo prvo odjeljenje Dnevnog centra za lica sa invaliditeom starosti iznad 27 godina, čime obezbjeđujemo da ostanu u porodičnom okruženju i dobiju odgovarajuću pomoć i podršku u periodu njihovog dnevnog boravka u instituciji, a što je u njihovom najboljem interesu i u skladu sa standardima socijalne zaštite“, rekao je Purišić.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović podsjetio je da su mladi, koji će biti korisnici te ustanove, prethodno boravili u Dnevnom centru za djecu ometenu u razvoju, ali je bio problem gdje dalje kada su navršili 27 godina.

„Ovo je takav prvi centar i ponosni smo što je u Nikšiću, a Opština će nastaviti da pomaže i kasnije će preuzeti veći dio finansiranja smještaja ovih mladih u toj ustanovi“, rekao je Grbović.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније