Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

14. 09. 2017. 12:06   >>  11:36 27

U NOVOJ SMATRAJU

Skidanje krsta udar na pravoslavlje

Krst cara Dušana na Sat kuli jedan je od najznačajnijih simbola Podgorice, i nije dijelio građane sve do momenta dok vladajuća koalicija i jedna inostrana bezbjednosna služba nijesu odlučili da ga uklone, ocijenio je predsjednik podgoričkog odbor Nove Radoš Zečević.

 

"Krst cara Dušana koji je postavljen na Sat kuli u Podgorici nakon oslobođenja od viševjekovnog ropstva pod Otomanskom imoperijom, bio je znak da je rodni grad njegovog pretka Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjić, postao zajednički simbol svih Podgoričana. To nije urađeno suprotno volji muslimana iz Podgorice, koji se tada nacionalno nijesu razlikovali od Crnogoraca, Brđana i Hercegovaca, jer da je tako, svakako da bi neko iskoristio vremena austrougarske, italijanske ili njemačke okupacije da ukloni to znamenje", saopštio je Zečević.

Akcija skidanja krsta je, navodi on, inicirana od strane DPS-a i ANB-a, "kao i jedne islamske obavještajne službe, kako bi se na ovom pitanju pravile nove podjele u Crnoj Gori, i to u pravoslavnom biću - na one koji su za krst i one koji su protiv".

"Tema koju su ranije nametali, a koja nije dala očekivanog rezultata - da li je Nemanjin grad - Nemanjin ili tursko utvrđenje, nije podijelila pravoslavne biće, jer se svi ponose činjenicom da je naš vladar rođen na obali Ribnice. Nakon toga, imali smo incident sa tzv. rekonstrukcijom spomenika Božidaru Vukoviću Podgoričaninu, prvom Srbinu štamparu, gdje je glavni cilj bio da se ukloni ono 'prvom Srbinu štamparu', ali građani Podgorice nijesu dozvolili da se lažira istorija njihovog grada. Takođe, u režiji koalicije DPS-BS uklonjena je i slika Kosovke djevojke iz Urgentnog centra, koja je od izgradnje KBC-a bila njegov simbol, a opet pod izgovorom rekonstrukcije koju je finansirala ista organizacija. Ne smijemo ni pomisliti šta bi se desilo da krenu u rekonstrukciju zgrade Crvenog krsta", rekao je Zečević.

Sada je, kaže, na "dnevnom redu" novi udar na pravoslavno biće glavnog grada i pod firmom rekonstrukcije Sat kule želi se ukloniti ono što je krasilo grad nakon oslobođenja od Turaka.

"Vrijeme je da se kaže - dosta je ovakve antipravoslavne i antihrišćanske rekonstrukcije! Krst Cara Dušana na Sat kuli je podignut onima koji su poginuli za oslobođenje Podgorice, a kralj Nikola junacima podiže spomenik i posveti stihove kojih se uvijek valja podsjetiti, a koji simbolizuju pravi duh Podgorice i Crne Gore. U Podgorici se pojedine ulice i trgovi zovu imenima nekadašnjih turskih oficira, koji su bili na čelu okupatorske otomanske vlasti, a nedavno je podignut i spomenik njemačkim vojnicima iz Drugog svjetskog rata, što ne smeta režimu, ali im smetaju krst na Sat kuli, Nemanjin grad, Božidar Vuković Podgoričanin, Kosovka djevojka, a sljedeća je na udaru vjerovatno Crkva svetog Đorđa, najznačajniji simbol Podgorice. Umjesto skidanja krsta cara Dušana, valjda je bilo mnogo preče i svakako ljudski da vlast Glavnog grada finansira ekshumaciju ostataka žrtava takozvanog savezničkog bombardovanja Podgorice na Vaskrs 1944. godine i izgradnju prikladnog spomen-obilježja kojim bi se odužili nevinim žrtvama", poručio je Zečević.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније