Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Jadran, Objavila: J.B.Č. ]

14. 09. 2017. 15:47   >>  15:16 4

OD DANAS

Park nezavisnosti je Park Svetog Leopolda

Park uz crkvu Svetog Antuna, u centru Herceg Novog, kojeg je katolička crkva poklonila gradu, proglašen je Parkom Svetog Leopolda. Ploču je u prtisustvu predstavnika Kotorske biskupije, lokalne vlasti, odbornika, brojnih građana, otkrio predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Herceg Novi konačno dobija trajno, dostojanstveno obilježje da je u ovom gradu rođen svetac katoličke crkve, koji je osvojio svijet, kazao je predsjednik Katić. Podsjetio je da je Sveti Leopold Mandić rođen u Herceg Novom 1866. godine.

"U šesnaestoj godini odlazi iz našeg grada na školovanje u Udine, gdje je kasnije zaređen za sveštenika. Svojim djelovanjem i posvećenošću humanizmu i ekumenizmu, Sveti Leopold Mandić svrstao se u red ličnosti čije djelo ima istaknuti međunarodni humanistički značaj. O njegovoj nostalgiji za rodnim krajem svjedoče mnogi zapisi, poput riječi 'Moje je srce s onu stranu mora', istakao je Katić, prenosi Radio Jadran.

On je kazao da su danas ponosni što kao nova lokalna uprava djelimično ispravljaju grešku prethodnika i na dostojan način izražavaju poštovanje svecu.

"Raduje me što se ovo dešava u susret dolasku relikvije – tijela Svetog Leopolda u Herceg Novi. Dali smo sve od sebe da sjutrašnji događaj pripremimo kako dolikuje i vjerujem da će on proteći na radost svih nas", naglasio je Katić, proglašavajući Park Svetog Leopolda.

Iako nije bilo predviđeno protokolom, prisutnima se obratio kotorski biskup, monsinjor Ilija Janjić i izrazio zahvalnost lokalnoj upravi na inicijativi imenovanja Parka Svetog Leopolda Bogdana Mandića.

"Dostojno je da ova ploča bude pored masline, koja je simbol mira. Neka bude ova maslina zaista uz našega sveca, uz Svetoga Leopolda Bogdana, mir za sve nas pojedince, mir za naše porodice, mir za čitav Herceg Novi, mir za sve ljude dobre volje", poručio je biskup.

Simbol maslina nosi još i za potopa u Starome zavjetu, kada je golubica donijela grančicu kao znak da je potop završen, jer je maslina uvijek označavala mir, istako je biskup.

"Svi zajedno ovih dana osjećajmo u sebi ponos, što nam nakon 75 godina u ovom obliku relikvije, neraspadnuto tijelo dolazi k nama. Tako poznatoga sveca, koji ima crkve u Južnoj Americi i u Africi, a pogotovo u Evropi. Neka nam naš Sveti Leopold, svojim dolaskom, donese mir i jedinstvo, koje predstavlja našu snagu da ostanemo vjerni Bogu i obećanjima, koja treba da damo u svojoj savjesti, onome koji nas je stvorio, onome koji nas je kupio i onome koji nas posvećuje", zaključio je Janjić.

Uoči sjutrašnjeg velikog događaja, dolaska relikvije Sv Leopolda Bogdana Mandića u njegov rodni grad, uveliko traju pripreme i u parku Boka gdje će biti izloženo njegovo neraspadnuto tijelo.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније