Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

13. 09. 2017. 11:59   >>  11:42 2

DPN TUŽIOCU

Istražite napad na novinara

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) traži od nadležnih istražnih organa da do kraja rasvijetle prijetnje novinaru Vladimiru Otaševiću.

Mediji su juče objavili da je Mojkovčanin Velizar Marković, brat premijera Duška Markovića, prijetio novinaru "Dana" Vladimiru Otaševiću tokom telefonskog razgovora.

"Dosadašnja praksa ukazuje da su ovakvi slučajevi napada, zastrašivanja i prijetnji novinarima uglavnom zataškavani ili ostali neistraženi. Takođe, pozivamo premijera Duška Markovića da se javno oglasi ovim povodom, jer je ćutanje znak ignorisanja ili odobravanja ekcesa, koji će baciti sjenku na njegovu politiku", poručuju iz DPNCG.

Navode da tužilaštvo ni na koji način ne smije imati otklon prema osobi koja je prijetila novinaru, jer je takvih slučajeva bilo u nekoliko predmeta brutalnog prebijanja poslenika javne riječi.

"S druge strane, apelujemo na kolege da poštuju pravila struke, da vode računa o mogućoj slaboj medijskoj pismenosti sagovornika i našoj odgovornosti za objavljene sadržaje. Da je ovo ozbiljan problem ukazuje i Evropska Unija, čiji se eksperti bave time u medijskoj analizi koju pripremaju sa Savjetom Evrope", navodi se u saopštenju DPNCG.

DPNCG poziva kolege da poštuju pravila struke, da ne "vode tuđe ratove" i nezakonito objavljuju lične podatke. Na političare i funkcionere apeluju da poštuju našu profesiju, koja je u javnom interesu, a ne službi političkih elita.

Zaštititi novinare i slobodu govora u Crnoj Gori

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednost novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, osuđuje prijetnje smrću koje je brat predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, Velizar Marković, uputio novinaru dnevnog lista Dan Vladimiru Otaševiću.

Regionalna platforma snažno podržava Sindikat medija Crne Gore i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora u Crnoj Gori.

"Regionalna platforma poziva vlasti, policijske i pravosudne organe Crne Gore da novinarima i medijima omoguće slobodan i bezbjedan rad, da istraže ovaj slučaj i time pokažu da ne tolerišu ovu vrstu krivičnog djela bez obzira na to ko je počinilac", poručuju iz ove organizacije.

Od početka godine u Crnoj Gori, računajući i posljednji incident, evidentirano je ukupno sedam slučajeva prijetnji novinarima od kojih je najozbiljniji upravo ovaj koji se desio Otaševiću.

"Napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana", poručuju iz više novinarskih udruženja regiona.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније