Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

09. 09. 2017. 11:40   >>  15:55 17

ČOBELJIĆ OCJENJUJE

"Institucije ignorisale udar na vojnike"

Povjerenje u državne institucije je poljuljano zbog njihovog ignorisanja udara na vojnike, saopšteno je iz Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) i ocijenjeno da posljedice samovolje ministra odbrane zaslužuju opšte građansko nezadovoljstvo i hitnu reakciju države.

SOVCG je, uoči protestnog marša "Za istinu, pravdu i dostojanstvo" zatražio da se vojnici kojima se prekida profesionalna vojna služba, pod sumnjivim okolnostima, odmah i bezuslovno vrate u službu, dok nadležni organi jasno ne utvrde razloge i motive njihovog otpuštanja.

Predsjednik SOVCG, Nenad Čobeljić, je, govoreći na protestu "Za istinu, pravdu i dostojanstvo", kazao da hoće istinu za sugrađane u uniformi, vojnike opredjeljene da obavljaju častan i opasan posao u interesu Crne Gore i svih njenih građana.

"Ovdje smo da zaštitimo vojnike i vojnikinje koji su na krajnje nezakonit, neljudski, neprofesionalan i ponižavajući način udaljeni iz VCG. Ovdje smo da vratimo socijalni dijalog u Ministarstvo odbrane i Vojsku i tako obezbijedimo neophodan nivo demokratije u ovim institucijama", rekao je on.

Čobeljić je poručio da hoće da zakoni važe jednako za sve i da institucije rade u interesu istine i pravde, u interesu građana i budućnosti u kojoj niko neće biti van i iznad zakona.

"Danas smo ovdje da protestnim okupljanjem i protestnim maršem poručimo Predsjedniku Crne Gore, Predsjedniku Vlade Crne Gore, Predsjedniku Skupštine Crne Gore, Vrhovnom državnom tužiocu i Specijalnom državnom tužiocu, da je naše povjerenje u ove institucije veoma poljuljano, zbog njihovog nečinjenja i ignorisanja udara na vojnike, vojsku i državu", naveo je on.

Čobeljić je poručio da je njihova obaveza i dužnost da rade u interesu građana i države Crne Gore, "a ne da nečinjenjem štitite pojedince koji građanima, građanima u uniformi, Vojsci i Državi nanose neprocjenjivu i dugoročnu štetu po raznim osnovama".

"Ako je postupanje ministra Predraga Boškovića suprotno politici i interesima Crne Gore zašto ga onda štitite, koji su to važniji interesi", naveo je Čobeljić.

U SOVCG smatraju da su posledice, kako je rekao, samovolje Boškovića brojne i dalekosežne.

"Ko išta zna o vojsci, zna da su njene unutrašnje vrijednosti zasnovane na povjerenju u sistem komandovanja, moralu, disciplini i zdravim međuljudskim odnosima, značajnije i od brojnosti i tehničke opremljenosti Vojske. Ministar Bošković je upravo pogazio, bolje reći unakazio, te vrijednosti i za to treba da odgovara", dodao je Čobeljić.

Te posledice, smatra on, zaslužuju opšte građansko nezadovoljstvo i hitnu i odlučnu reakciju države.

SOVCG traži da se vojnici kojima se prekida profesionalna vojna služba, pod sumnjivim okolnostima, odmah i bezuslovno vrate u službu, dok nadležni organi jasno ne utvrde razloge i motive njihovog otpuštanja.

"Insistiramo da se ovim povodom hitno zakaže i održi sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost i da se o zaključcima sa te sjednice obavijesti crnogorska javnost", navodi se u zahtjevima SOVCG.

Sindikat insistira i da Vrhovni i Specijalni državni tužilac hitno preduzmu zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti kada je, kako navode, u pitanju gruba i drastična zloupotreba službenog položaja motivisana očiglednom diskriminacijom.

"Tražimo i da se hitno i neodložno uspostavi socijalni dijalog na nivou Ministarstva odbrane, kao vrijednost i osnovni preduslov za rješavanje pitanja i problema iz oblasti rada i radnih odnosa", navodi se u zahtjevima SOVCG.

Čobeljić je poručio da će odbraniti i sačuvati vrijednosti za koje se bore. "Izborićemo se za istinu, pravdu i dostojanstvo, ma koliko dugo ova borba trajala, jer zakon je na našoj strani".

"Daćemo vremenski prostor da nadležni postupe po našim zahtjevima. Zato sutrašnje protestno okupljanje pomjeramo za narednu subotu ukoliko se naši zahtjevi u potpunosti ne ispune", rekao je on.

Prilog: Marko Terzić

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније