Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 07. 2013. 09:41 >> 10:09
2

IVAN TODOROVIĆ

Prvi pomogao povrijeđenim Rumunima

Ivan Todorović tajanstveni je ljekar koji je, u nedjelju 23. juna, prvi pritekao u pomoć povrijeđenim Rumunima nakon što je autobus pun putnika sletio u kanjon Morače. U toj stravičnoj nesreći stradalo je 18 rumunskih državljana, a njih 29 je povrijeđeno.

Tog je dana Todorović, koji je krenuo na ljetovanje u Crnoj Gori, položio i svojevrstan ispit iz medicinskog znanja i humanosti.

Doktor Todorović bio je u koloni automobila koja se kretala iza rumunskog autobusa koji se survao u kanjon Morače. Put na ljetovanje, prenio je RTS, pretvorio se u pravi ispit i medicinskog znanja i humanosti.

Istog trenutka i bez razmišljanja spustio se provaliju ispod mosta Grlo.

Bio je među prvima koji su pritekli u pomoć povrijeđenima i jedini ljekar dok nijesu stigle ekipe hitne pomoći iz Kolašina. Todorović, koji je ljekar opšte prakse, kaže da je scena koju je zatekao bila jeziva, a da su ljudi zapomagali.

"Ne mogu da izbijem to iz glave. To su beživotna tijela, razbacana oko autobusa, koliko je tragedija velika, i kada se spustite prvih 10 do 15 metara vi ne vidite autobus. Kiša je prestala da pada, čujete jauke i jecaje preživjelih putnika", prisjeća se Todorović.

Doktorov najveći strah prilikom spuštanja konopcem niz litice kanjona Morače bio je, kaže, samo da među povrijeđenima ne bude ni jedno dijete. Na sreću, djece nije bilo, odahnuo je i našao se pred novom dilemom.

"Napravite trijažu (procjenu stanja povrijeđenih), to je bila moja lična i najveća borba, kome pružiti pomoć, kom pacijentu? Da li je vaša procjena dobra", kaže Todorović.

Popeo se na most tek onda kada je bilo jasno da u kanjonu više nije ostao ni jedan povrijeđeni kojem je potrebna njegova pomoć.

Doktor Ivan Todorović je nastavio put prema Baru, ali potresne slike su, kaže i danas svježe.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније