Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B [ Mina/rtcg.me ]

09. 09. 2017. 08:00 >> 07:27
12

SOVCG - PG

Danas protestni marš

Protestni marš "Za istinu, pravdu i dostojanstvo" koji organizuje Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) biće održan danas u Podgorici.

Iz SOVCG-a su pozvali građane na protestni marš da, kako su saopštili, podrže njihove napore da se vojnici koji su protjerani iz VCG vrate u službu.

SOVCG traži da se vojnici kojima se prekida profesionalna vojna služba, pod sumnjivim okolnostima, odmah i bezuslovno vrate u službu, dok nadležni organi jasno ne utvrde razloge i motive njihovog otpuštanja.

"Insistiramo da se ovim povodom hitno zakaže i održi sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost i da se o zaključcima sa te sjednice obavijesti crnogorska javnost", navodi se u zahtjevima SOVCG.

Sindikat insistira i da Vrhovni i Specijalni državni tužilac hitno preduzmu zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti kada je, kako navode, u pitanju gruba i drastična zloupotreba službenog položaja motivisana očiglednom diskriminacijom.

"Tražimo i da se hitno i neodložno uspostavi socijalni dijalog na nivou Ministarstva odbrane, kao vrijednost i osnovni preduslov za rješavanje pitanja i problema iz oblasti rada i radnih odnosa", navodi se u zahtjevima SOVCG.

Predsjednik Sindikata, Nenad Čobeljić, kazao je da je marš jedan u nizu događaja i mjera preduzetih u cilju zaštite vojnika koji su "nezakonito, brutalno i na samovoljan način" otpušteni iz vojske.

Protestni marš je, prema riječima Čobeljića, mjera koju su u Sindikatu odlučili da preduzmu, pošto njihova ranija obraćanja Ministarstvu odbrane, Savjetu za odbranu i bezbjednost i drugim nadležnim institucijama nisu dali rezultate.

Majke najavile da će podržati protest SOVCG

Koordinacioni odbor korisnica naknada za majke sa troje i više djece uputio je juče podršku Sindikatu odbrane i vojske Crne Gore (SOVCG) i pozvao sve bivše korisnice tih naknada da se u subotu pridruže protestnom maršu.

"Majke Crne Gore pružaju podršku svim nezadovoljnim građanima Crne Gore, ovaj put našim sinovima, našoj djeci, našim vojnicima. Našim braniteljima, kako nas tako i naše drzave", kazala je predsjednica Koordinacionog odbora, Željka Savković.

Ona je pozvala sve majke Crne Gore, kako je kazala, da sve zajedno dođu i daju podršku vojnicima.

"Svi zajedno treba da se izborimo za to da se zakoni u državi Crnoj Gori moraju poštovati. Da se narod u Crnoj Gori mora poštovati. Jer nije vlast država, narod je država", kazala je Savković.

"Značajna svaka otvorena, javna i iskrena borba zaposlenih"

Sindikat doktora medicine Crne Gore poslao je pismo podrške Sindikatu odbrane i Vojske Crne Gore.

"Izražavamo podršku mirnom građanskom protestu u organizaciji SOVCG u nadi da će naša zajednička borba za ostvarivanjem zagarantovanih radnih prava biti krunisana jedinstvom i istrajnošću za povratak dostojanstva zaposlenih u Crnoj Gori", saopštila je predsjednica Sindikata doktora medicine, Milena Popović Samardžić.

Ona je kazala da nepoštovanje radničkih prava u Crnoj Gori nije novina.

"Nesigurnost sa kojom je većina crnogorskih građana svakodnevno suočena u značajno mjeri doprinosi niskom nivou građanske hrabrosti i iskazivanju jedinstva i solidarnost među zaposlenima na raznim nivoima. Upravo zbog toga smatramo da je od izuzetnog značaja svaka otvorena, javna i iskrena borba zaposlenih za svoja prava, a prije svega svijest o njihovoj ugroženosti i nepoštovanju", navela je Popović Samardžić.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније