Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG

04. 09. 2017. 20:25 >> 19:57
1

A NE SAMO ŽENE

Da li su očevi u CG za porodiljsko ?

U želji da što više postigne ravnopravnost polova, Evropska unija (EU) ozbiljno razmatra da očevi moraju četiri mjeseca biti na porodiljskom odsustvu, i da ga ne mogu prenijeti na majku. Međutim, sudeći po podršci, male su šanse da ovakva direktiva bude usvojena. Televizija Crne Gore istaživala je koliko se očeva u našoj zemlji odlučilo da, umjesto majke, vodi računa o djetetu u najranijem uzrastu.

Nakon što beba dođe na svijet, i otac i majka imaju jednaka prava na porodiljsko bolovanje. Ko će na posao , a ko će čuvati bebu, stvar je dogovora. Ovo pravo, podgoričani ipak radije prepuštaju ženama.

"Roditeljsko odsustvo u 2016. godini koristilo je 8 zaposlenih očeva, za koje poslodavci dobijaju refundaciju od Centra za socijalni rad Podgorica. To pravo u u 2017. koristi 10 zaposlenih očeva", saopšteno je iz Ministarstva za rad i socijalno staranje.

I u ostalim gradovima u Crnoj Gori, mali je broj očeva koji ovo pravo koriiste. Ipak, vremenom se mijenja svijest očeva u našoj državi, što nam potvrđuju i anketirani muškarci. Mladi o tome nijesu željeli pred kamerom, a stariji kažu da bi sada to pravo rado iskoristili.

"Imam veliko dvoje djece. Koristio bi zašto ne, radila bi žena, ja ono koristio to bolovanje, pažio djecu. Što je strašnom to, još ako ne doji, još ovo žene neće, i otac je isto roditelj kao majka", kaže jedan od anketiranih građana.

"Majka je majka, shvatate, a otac ne bi mogo, ali osustvo dao barem pola godine i rotiteljima, mislim i muškome rodu".

"Oni stari crnogorci ne, a ova današnja, to bi trebalo da prihvate#.

Da sve više očevi prihvataju da oni, dok majke rade, budu sa djecom, potvrđuju nam i iz Udruženja roditelji.

"On jeste mali, ali iz godine u godinu raste i to je jedan dobar signal, s tim što osim promjene svijesti generalno vodjenje računa više o tome šta je važno za porodicu a na šta će ko reći okolo, negdje vrlo važno i da postoje neki opet kao i u drugim zemljama dodatni potsticaji da očevi koriste tu vrstu odsustva", kazala je za TVCG direktorica Udruženja Roditelji, Kristina Mihailović.

EU priprema nova pravila, koja bi trebalo da usklade privatni i poslovni život roditelja. Kako je zbog obaveza oko djece sve manje zaposlenih žena, evropska direktiva nalaže da očevi budu ti koji će minimum četiri mjeseca biti na porodiljsjkom odsustvu. Crna Gora nije išla tako daleko, ali novi nacrt zakona o radu predvidja niz povoljnosti i za očeve.

"To je naprimjer kao što su sada porodilje zaštićene u smislu da njihov poslodavac neće tj ne može da otkaže njihov ugovor , mora po automatizmu da produži njihov ugovor o radu, ukoliko je on na odredjeno vrijeme. Da će se to odnositi i na očeve. Biće i njihovi ugovori po autiomatizmu produžavani dok oni budu kod kuće sa djecom", smatra Mihailović.

O ravopravnosti polova vodili su računa i EU, zbog toga su i došli na ideju da porodiljsko odsustvo bude obavezno za muškarce. Ipak, Holadija, Portugal i Danska smatraju da se to pitanje mora riješiti unutar samih država, dok Češka , Rumunija i Italija ideju o obaveznom odsustvu za očeke kategorički odbijaju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније