Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

04. 09. 2017. 11:00 >> 10:47

TEŠKI USLOVI ŽIVOTA

Miroslavi i njenoj ćerki potrebna pomoć

Miroslavi Janjušević teško je narušeno zdravstveno stanje, a nema državljanstvo i neophodnu dokumentaciju koja je neophodna za zdravstvenu zaštitu u našoj zemlji, iako od 1996. živi u Crnoj Gori. Zbog bolova ne može da radi, a strahuje da će ćerku preuzeti bivši muž.

Kako su istakli iz Banke hrane, tri puta je bježala iz ratnih gradova, a status izbjeglice je izgubila kada se udala. Razvodom je ostala bez dokumenata i zdravstvenog osiguranja, a svake godine produžava provremeni boravak. Njena maloljetna ćerka prima socijalnu pomoć od 32 eura, a majka ima primanja od 64 eura. Bivši muž neredovno plaća alimentaciju.

"Dvije godine unazad sam bolesna, imam jake bolove i gušenje, nemam knjižicu da se pregledam, sve plaćam. Pravu dijagnozu još uvijek nemamn, a ljekove koje trebam piti traju tri dana a kostaju 4.50 eura. Obraćala sam se Socijalnoj službi za jednokratnu pomoć, odgovora nema. Majka mora da ide na operaciju oka, ponovo sam im se obratila - samo jedne kapi koštaju 19.50e, a trebaju joj tri bočice. I dalje nema odgovora", saopštila je Miroslava.

Smršala 22kg za 17 dana

Kazala je da je MUP odbio dva puta molbu za stalno nastanjenje jer nema krov nad glavom, stalna primanja i zdravstveno osiguranje, iako ima punih pet godina po spajanju s porodicom boravka, a od 1996. je u Crnoj Gori.

"A kako ću to imati kao stranac u drzavi? Pod bolovima radim privatno koliko mogu da bih platila preglede i ljekove.  Smršala sam od bolesti 22 kg za 17 dana. Dobijam nalaze: čir, gastroduodenitis, spondiloza, skolioza, srčani problemi... Za snimanje srca i kontrolu pod teretom nemam sredstava", rekla je Miroslava.

Muče je i materijalni problemi, a nedavno je od socijalnih sluižbi dobila samo 50 eura.

"Pitam se gdje ću ih prije potrošiti? Kreveti se raspadaju, majka nema gdje da legne, ćerkica takođe, sto za ručavanje se klima - gdje će kćerka pisati domaci (prvak j ), a s terase nam u stan ulazi voda kada je kiša i snijeg. Opština ne dozvoljava zatvaranje terase, iako su to svi uradili - to bi nam značilo da majka bolesna ima svoj kutak", poručila je Miroslava.

Novca za drva nema, a duguje oko 280 eura.

"Nemam više gdje da se zadužim a da radim ne mogu od bolova, a i kćerku i majku ne mogu ostaviti same duže od 4 sata. Zbog alimentacije od 100 eura, koju nerrdovno dobijam, socijalna služba mi je smanjila  primanja ćerkici na 32 eura", poručila je ona.

Naglasila je da svaka tri mjeseca strepi hoće li produžiti rješenje .

"U najvećm bolovima, bivši muž mi je prijetio oduzimanjem ćerke, jer sam, kako kaže, nesposobna da brinem o njoj. Platiće, kaže, najboljeg advokata samo da mi je oduzme i to samo zato jer sam tražila da učestvuje u podjeli troškova oko škole i drva. Prijeti i da ce obustaviti slanje alimentacije koja je inače neredivna. Ja kćerku već šest godina dajem babi i djedu da je viđaju po par dana, iako to nije navedeno u sudskom rješenju, jer želim da ima ljubav svih nas", kazala je Miroslava.

Banka hrane je pozvala sve humane ljude da pomognu uplatom na žiro račun 510000000109313608 u CKB banci, ili da kontaktiranju njih preko Fejsbuk strane, odnosno na broj telefona +38269 495 680 .

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније