Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

03. 09. 2017. 09:21   >>  08:50 6

FATIĆ OCIJENIO

Znanja ima, fali opreme

U Kliničkom centru mogu se raditi najsavremenije intervencije iz oblasti vaskularne hirurgije, ali za to nije dovoljno samo renoviranje Odjeljenja, niti samo znanje i vještina jednog čovjeka ili tima, za takve intervencije potrebna je oprema, prostor, pozitivna selekcija i stimulacija, kazao je za "Vijesti" vaskularni hirurg dr Nikola Fatić, pod čijim vođstvom su nedavno urađene dvije operacije, metodom koja se u regionu još ne primjenjuje.

“Prvi put u istoriji crnogorskog zdravstva uradili smo operaciju karotidnih arterija u lokalnoj anesteziji. Dakle, pokazao sam da možemo pratiti savremene svjetske trendove, a na menadžmentu Kliničkog centra je da nam obezbijede uslove da to postane standardna metoda”, kazao je Fatić.

Ljekar objašnjava da karotidna arterija, koja se nalazi na vratu, ishranjuje mozak i da zakrečenje te arterije uzrokuje moždani udar.

“Moždani udar je prvi uzrok smrtnosti kod žena i treći uopšte. Devedeset odsto moždanih udara izazvano je zakrečenjem karotidne arterije. Operacija karotidne arterije u Kliničkom centru do sada se radila isključivo u opštoj anesteziji. Pacijent je u potpunosti uspavan te se u takvim uslovima izvodi operacija, a mi tokom interoperativnog postupka nemamo jasan i precizan uvid šta se dešava sa njim - da li doživljava komplikacije u vidu moždanog udara. Najopasnija komplikacija operacije karotidne arterije je moždani udar i smrt, a upravo je to ono od čega je pacijent došao da ga spasimo”, istakao je on.

Dodao je da metoda koju je učio u Londonu omogućava ljekarima da u lokalnoj, površinskoj anesteziji, urade operaciju dok je pacijent budan.

“To znači da pacijent tokom operacije sarađuje sa nama, član je tima jednako kao i svi ostali. To nam omogućava da vidimo kako on reaguje na klemu, kad pristupimo karotidnim arterijama da ih klemujemo i vidimo doživljava li interoperativno moždani udar ili ne i kako da reagujemo u tom slučaju. Postoji posebna tehnika koja spašava pacijenta i minimalizuje mogućnost moždanog udara, maltene dovodeći ga na nivo ispod 0,5 odsto. Ako ova metoda u Kliničkom centru zaživi kao standardna, naši pacijenti sada mogu biti sigurni da će biti maksimalno zaštićeni moždanog udara kao komplikacije operacije na vratnim arterijama, kao i dugoročne prevencije moždanog udara”, rekao je Fatić.

Prvi specijalista i doktor medicinskih nauka iz vaskularne hirurgije u Crnoj Gori pojašnjava da nakon takve intevencije pacijenti ide kući sjutradan.

“Nakon operacije provodi dva sata na Odjeljenju intenzivne njege, potom ga prebacujemo na Vaskularno odjeljenje i sjutradan ide kući. Ovakve intervencije znače da na Vaskularnoj hirurgiji uvodimo jednodnevnu hirurgiju. To je put kojim treba da se razvija zdravstvo u Crnoj Gori - jednodnevna minimalno invazivna hirurgija”, objasnio je.

Prije te intervencije, urađene ove sedmice, Fatićev tim, u lokalnoj anesteziji, uradio je i parcijalnu sklerozaciju velike safenske vene - površinske vene na nozi:

“Intervencija je rađena jednom od naših kolega, ljekaru. To je minimalno invazivna operacija vena, u kojoj smo pacijentu sačuvali zdravi dio vene, a bolesni eliminisali. Na taj način omogućili smo da u budućnoti, ako mu taj dio vene zatreba, može koristiti kao rezervni materijal za bajpas na srcu ili drugim regijama”.

Fatić je naglasio da je ta metoda značajna jer su do sada u Kliničkom centru operacije vena rađene u spinalnoj regionalnoj anesteziji.

“Ubada se anestezija u kičmu, pacijentu utrnu noge, nepokretan je šest sati, provodi dva dana u bolnici. Ovom metodom, pacijent odmah ide kući nakon procedure koja se izvodi kroz par uboda i pod kontrolom ultrazvuka, ubrizganjem određene zapaljenske smješe u venu. To još nije standardna procedura, za tu intervenciju ja sam kupovao materijal”, rekao je on.

Mladi hirurg, koji se usavršavao u svjetskim medicnskim centrima, objašnjava da je tim operacijama pokazao da je moguće razvijati zdravstvo i u “više nego očajnim uslovima kakvi su u KCCG”.

“Sada rekonstruišu Odjeljenje vaskularne hirurgije. Na to smo čekali 30 godina, međutim, savremena medicina ne zavisi od toga ili samo od znanja i vještina jednog čovjeka ili tima, nama je potrebna oprema, prostor, pozitivna selekcija i stimulacija. Znanje je preduslov. Na Odjeljenju vaskularne hirurgije ja nemam ultrazvučni aparat koji mi je poteban za dijagnostiku, preoperativnu pripremu, interoperativno i postoperativno praćenje pacijenta, nego moram da idem na Radiologiju", poručio je Fatić, naglasivši da je menadžment  obećao da će implementirati njegove  ideje za nabavku opreme za otvorene hirurške procedure i lasersku operaciju vena”, kazao je on.

Dodao je da je, u skladu sa ličnim obećanjem, menadžmentu dostavio projekat kako i na koji način mogu da dobiju laser kao donaciju.

“Neću tolerisati izgovore u slučaju da se ne nabavi oprema za koju sam jasno nacrtao kako da se nabavi, niti me interesuje kako će naći novac i sta će menadžment KCCG da radi. To mora da se stvori - od ultrazvučnog aparata do kompletne opreme koju sam naveo”, istakao je Fatić.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније