Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

31. 08. 2017. 07:54 >> 07:25
1

ODBILI DA VAKCINIŠU DJECU

Prijave protiv 20 roditelja

Dom zdravlja Podgorica podnio je Upravi za inspekcijske poslove prijave protiv 20 roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju djecu, saopštio je direktor te zdravstvene ustanove, Nebojša Kavarić.

On je pojasnio da za sada prijave mogu da podnesu samo protiv roditelja koji odbijaju vakcinu, dok za one koji je odgađaju nemaju zakonskog osnova.

Kavarić smatra da kažnjavanje nije dobar put, ali da "kao javna zdravstvena ustanova moraju da primjenjuju zakon".

"Nijesmo srećni zbog bilo kakvih represivnih mjera kada je u pitanju animiranje roditelja da djeci daju potrebni lijek. Stoga im uvijek nakon odbijanja vakcinacije preporučujemo razgovor sa pedijatrom koji je dužan da ih informiše i odgovori na sve dileme koje imaju", kazao je Kavarić Pobjed.

On objašnjava da tek nakon nekoliko pokušaja stručnjaka da ubijede roditelje da treba da vakcinišu djecu pokreću procedure kažnjavanja, jer se odbijanje vakcinacije tretira kao sprečavanje pružanja zdravstvene zaštite drugom licu, odnosno djetetu.

Prema njegovim riječima, priča ne smije da se završi na pokretanju prekršajnog postupka i kazni roditelja sa 500 eura.

"Roditelj tom kaznom ne dobija alibi da njegovo dijete ne treba da se vakciniše, već ukoliko ponovo odbije vakcinaciju treba pokrenuti krivično gonjenje", rekao je Kavarić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније