Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 08. 2017. 21:20 >> 20:51

ZENKA U NIKŠIĆU

SOS liniji i do 25 poziva dnevno

Nacionalnoj SOS liniji za žrtve nasilja u porodici uputi se od deset do 25 poziva na dan, iz svih opština, saopšteno je tokom posjete ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeta Zenke prostorijama SOS Telefona za žene i djecu žrtve nasilja - Nikšić.

On je poručio da borba protiv diskriminacije spada u prioritetne politike na unutrašnjem i međunarodnom planu Vlade Crne Gore.

Zenka je, sa izvršnom koordinatorkom Natašom Međedović, razgovarao o dosadašnjim rezultatima rada Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici.

“Zenka je izrazio poštovanje prema snazi i upornosti žena koje se svakodnevno bave podrškom potencijalnim žrtvama, ističući da to nije nimalo jednostavno, te da je potrebna posebna požrtvovanost, stručnost i razumijevanje problema da bi se isti uspješno riješio”, saopšteno je iz Ministarstva.

Prema riječima Zenke, naše društvo većinom fizičko nasilje doživljava samo kao nasilje i prepoznata je potreba da se više o tome javno govori i pojasni najširoj javnosti kakvi sve vidovi nasilja postoje, sa ciljem suzbijanja istih.

Međedović je objasnila da je od jula mjeseca ove godine pomoć besplatne Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici dostupna i na albanskom jeziku, i da su sredstva omogućena kroz projekat “Poboljšanje pristupa životu bez nasilja za žene sa iskustvom nasilja u centralnoj i sjevernoj Crnoj Gori”.

Prema riječima Ivane Pejović, koordinatorke projekta, konsultantske usluge koje pruža Nacionalna SOS linija pružaju potrebne infpormacije o zakonskim mogućnostima žrtava nasilja putem telefonskih razgovora, urgentne intervencije, posredovanje kod nadležnih institucija, te pshihološko savjetovanje.

Kako je saopšteno, deset do 25 poziva bude upućeno Nacionalnoj SOS liniji na dan, a stižu iz svih opština.

“Od ukupno 853 osobe koje su se javile do sada, najviše njih bilo je iz Nikšića i Podgorice, sa sjevera iz Bijelog Polja i Berana, dok je statistika na jugu u znaku Bara, Herceg Novog i Kotora”, kaže se u saopštenju.

Pejović je pojasnila da je najmanje poziva stiglo iz opština Žabljak, Šavnik i Plužine.

Te tri opštine, kako je saopšteno, zajedno sa opštinom Nikšić obuhvaćene su projektom, sa ciljem bolje informisanosti stanovništva u ovoj oblasti.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici uvedena u martu 2015. godine, u partnerstvu Ministarstva rada i socijalnog staranja, kancelarije UNDP i SOS telefona Nikšić.

Međedović je rekla da je od uspostavljanja linije evidentirano 6.536 poziva i pruženo 8.347 usluga.

Zenka je, u nastavku posjete, obišao Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja gdje je razgovarao sa štićenicama koje trenutno tamo borave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније