Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG, Marija Radulović

29. 08. 2017. 19:58 >> 19:29
2

DOM ZDRAVLJA

Potvrde za vrtić i bez vakcinisanja

Pedijatri su dužni da izdaju potvrde za vrtić ukoliko je dijete zdravo pa čak iako nije vakcinisano, rekao je direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

 

Ipak, upozorava roditelje da vakcinišu djecu kako bi izbjegli ozbiljne posljedice po zdravlje svojih mališana.

Trenutno u glavnom gradu oko 2.600 djece nije primilo MMR vakcinu, što je krajnje alarmantno, poručuje Kavarić.

Svega nekoliko dana dijeli nas od početka rada vrtića. Roditeljima koji nijesu vakcinisali djecu iz predškolskih ustanova poručuju da ukoliko su i njihovi mališani zdravi neće biti vraćeni.

Portparolka vrtića “Đina Vrbica” kazala da vakcinacija nije preduslov da bi djeca bila upisana u vrtiće od 4. Septembra.

“Roditelji samo moraju imati potvrdu od izabranog ljekara o opštem zdrvastvenom stanju djeteta. Nijedno dijete neće biti vraćeno ukoliko je donijelo urednu potvrdu od ljekara”, navodi Medojević.

Pedijatar je dužan da izda potvrdu za vrtić ako je dijete zdravo a nije vakcinisano. Na pedijatru je odluka da li će potvrdu napisati na osnovu dokumentacije ili nakon pregleda djeteta.

“Uloga izvještaja je da pomogne roditeljima i ustanovi da donese sud kako gdje smjestiti i kakve mu dati uslove. Potvrda u zadnjem dijelu ima rubriku da li je vakcinisano dijete ili nije. Oni svakako dobijaju potvrdu od nas”, navodi Kavarić.

Potvrda je najmanji problem, kaže Kavarić.

“Ono što zabrinjava je da samo u glavnom gradu MMR-om nije vakcinisano 2.600 djece. Nekoliko roditelja odbija vakcinu a većina je odgađa dok njihovo dijete progovori ili prohoda. Pitanje je koje će od to djece nama podjednako važne biti obuhvaceno epidemijom Pitanje dana i koje će dijete dobiti komplikaciju i imati loš ishod . Nek se gledaju sad u oči i imi kao roditelji koji su vakcinisali djecu i oni. Bojim se da se tada nemamo što gledati u oči i pitati ko je kriv, koga ćemo tada optužiti je potpuno nebitna priča”, navodi on.
Strah roditelja koji povezuje MMR vakcinu i autizam zasniva se na otrovnim informacijama sa društvenih mreža, tvrdi Kavarić.

On je pozvao roditelje da razgovaraju sa pedijatrima i informišu se kod stručnjaka.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније