Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

28. 08. 2017. 13:22   >>  12:53

ZORONJIĆ PORUČILA

Ministarstvo degradiralo obrazovni sistem

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA, Suada Zoronjić istakla je da je URA više puta upozoravala da je reforma obrazovanja dug proces koji treba da teče postepeno i kontinuirano, počevši sa implementacijom nastavnih programa od prvog ciklusa pa nadalje.

Ona je podsjetila i da su u pokretu URA ukazali na to da resorno ministarstvo ovom reformom nije napravilo nikakav istorijski iskorak kojem su se dičili, ubjeđujući i sebe i druge u to, već da su degradirali  obrazovni sistem do te mjere da štetu trpi čitava Crna Gora.

"Na stubu srama zbog ovako neozbiljne reforme obrazovanja danas se nalazi čitavo crnogorsko društvo. Plagijatorstvo je postalo svakodnevna pojava, sa ministarkom za nauku čiji je doktorski rad plagijat pa završivši sa ovim slučajem. Plagijatori prolaze nekažnjeno, ne osjećaju ni trunku odgovornosti prema građanima Crne Gore, naprotiv, bivaju i nagrađeni", ističe Zoronjić.

Zoronjić skreće pažnju na početak školske godine i na situaciju u kojoj je nastavni kadar nepripremljen za izvođenje plagijatorskog programa, a i na to da je takav program pisan za hrvatsku praksu i da će teško biti implementiran u crnogorskim učionicama.

Ona kaže da su ponuđeni programi koji su bili na sajtu, povučeni i to zbog, kako su objasnili iz Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, otklanjanja tehničkih i leksičkih nedostataka.

"Tako nisko vrijeđanje zdravog razuma svojstveno je ovakvoj vlasti. Prosvjetni radnici su zahvaljujući sistemu vrijednosti koji je nametnula vlast DPS-a i njihovih satelita, dovedeni u situaciju da djeci ne mogu ukazivati da je prepisivanje pogrešno, da krađa i otimačina uvijek prolaze sa kaznom, kad je svakom građaninu Crne Gore jasno da to u sistemu koji je nametnula trodecenijska vlast ne važi", kaže Zoronjić.

Ona je istakla da su i djeca i roditelji i nastavni kadar izigrani, da je ova reforma neozbiljna, da nastavnici nijesu edukovani za primjenu novih nastavnih programa, da će učenici biti uskraćeni za važne nastavne sadržaje, da reformu ne prate odgovarajući udžbenici, da će se opteretiti kućni budžeti time što će djeca morati da koriste i po tri udžbenika za jedan predmet.

Zoronjić dodaje i da reformom neće biti rasterećeni učenici, jer će kao obavezne časove imati slobodne aktivnosti, dodatnu i dopunsku nastavu. Napominje i da će nastavnici ovom reformom imati znatno manje časova, da će da bi ispunili pun fond časova morati da rade u više škola, da imaju i razredno starješinstvo koje će dopunjavati normu, različite programe i predmete koji će nositi isti naziv (što će smanjiti mogućnost plaćanja od 5%), smanjenje plata za 10 % i u konačnom narušavanje dostojanstva prosvjetnih radnika.

Potpredsjednica pokreta URA zaključuje da u cilju vraćanja digniteta obrazovnom sistemu Crne Gore, zaštite građana i učenika javnost, opozicija i sve relevantne institucije moraju da zaustave ovaj sramni čin.

"Treba tražiti odgovornost za plagijatorstvo, da ovakvi stručnjaci ne prave više istorijske iskorake od kojih će se stidjeti i buduća pokoljenja, već da se odvaže tj. podnesu ostavke i povežu 'sigurne korake' kako bi išetali iz državnih institucija i time prekinuli dalje urušavanje obrazovnog sistema i ugleda prosvjetnih radnika. Time bi se stvorili uslovi da kompetentni kadrovi preuzmu da vode, unaprijede i prilagode obrazovni sistem potrebama građana Crne Gore", zaključila je Zoronjić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније