Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 06. 2013. 20:53 >> 20:53

PEJANOVIĆ ĐURIŠIĆ

Ka budućnosti orjentisana politika

Crna Gora vodi odgovornu i ka budućnosti orijentisanu politiku, a njena Vlada čvrsto je posvećena razvoju dobrosusjedske saradnje i stabilnosti u regionu, kazala je ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić. Ona je danas, drugog dana posjete Ujedinjenim nacijama, razgovarala sa podsekretarom UN za politička pitanja Oskarom Fernandezom Tarankom.

Pejanović Đurišić je navela kako je rezultat rada Vlade takav da Crna Gora ima veoma dobre odnose, kako sa zemljama regiona, tako i šire.

Pejanović Đurišić je podsjetila i na doprinos Crne Gore očuvanju i unaprjeđenju međunarodnog mira i bezbjednosti, koji se između ostalog ogleda kroz učešće u međunarodnim misijama pod pokroviteljstvom UN, kao i NATO i EU. 

Prenijela je privrženost Crne Gore u ostvarivanju koncepta efikasnog multilateralizma i u tom kontekstu istakla pragmatičnu i aktivnu ulogu Crne Gore u sklopu UN sistema, saopšteno je iz MO.

Taranko je inspirativnom i primjernom ocjenio ulogu i napore koje Crna Gora preduzima i promoviše u neposrednom regionu i na međunarodnom planu.

„Posebno je istakao važnost davanja podrške naporima UN u domenu održivog razvoja i stvaranja uslova za svestran i otvoren ekonomski, kulturni, socijalni dijalog relevantnih društvenih subjekata, kako unutar pojedinačnih država, tako i na globalnom planu“, navodi se u saopštenju.

U razgovoru je, takođe, obostrano stavljen akcenat na preventivne mjere, tj. izgradnju preventivnih kapaciteta UN i medijaciju kao elementarnih mehanizama za spriječavanje, odnosno mirno rješavanje sukoba.

Pejanović-Đurišić sastala se i sa Lakšmi Puri, izvršnom direktorkom UN Žene. Naglasila je važnost učešća žena u  mirovnim procesima i potrebu implementacije rezolucije SB UN 1325 – Žene, mir i bezbjednost.

Pejanović Đurišić je istakla značaj obezbjeđivanja odlučnog liderstva, potrebnih resursa i mogućnosti za aktivnu ulogu žena u mirovnim  procesima.

„U tom kontekstu pozdravila je inicijative kojima se obezbjeđuje veće učešće žena u izgradnji mira, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu“, saopšteno je iz Ministarstva.

Upoznala je sagovornicu da Ministarstvo odbrane, u ovoj godini, na osnovu Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori (PAPRR) za period 2013. - 2017. godina, nastavlja sa realizacijom mjera za implementaciju Rezolucije 1325 SB UN – Žene, mir i bezbjednost i saopštila spremnost Crne Gore za dalje uključivanje u slične inicijative.

Pejanović-Đurišić je informisala sagovornicu da će, kao konkretan doprinos osnaživanju uloge žena u sistemu odbrane u saradnji sa NATO, u septembru, u okviru projekta Izgradnja integriteta biti realizovana radionica o ulozi žena u smanjivanju korupcije, u skladu sa Rezolucijom UN 1325. Učesnici radionice bi razmijenili iskustva zemalja regiona u vezi sa uočenim izazovima za žene u odbrambenim institucijama, kako bi se naučene lekcije primijenile u okviru programa za Avganistan, Srednji Istok i Sjevernu Afriku.

Puri je pohvalila napredak Crne Gore u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti kao i preduzete aktivnosti za implementaciju Rezolucije SB UN 1325. Pozdravila je organizaciju seminara u Crnoj Gori i izrazila spremnost UN Žene da podrži ovu, ali i slične aktivnosti u Crnoj Gori kroz konkretne akcije. Takođe, informisala je Pejanović Đurišić da je u planu otvaranje regionalne kancelarije UN Žene u Istanbulu koja bi pokrivala Jugoistočnu Evropu, što će pružiti više mogućnosti za prisustvo UN Žene i u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније