Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 08. 2017. 13:42   >>  13:13 13

LIBERALNA OCJENJUJE

U CG ugrožene vjerske slobode građana

Liberalna partija najoštrije osuđuje sprečavanje građana i Fondacije Guvernadura Radonjića, koji su sopstvenim, privatnim sredstvima i radom, obnovili tu crkvu, da danas u njoj vrše vjerske obrede.

"Zabrana osvještavanja crnogorske pravoslavne crkve Svetoga Arhanđela Mihajla u Raičevićima na Njegušima, od srane MUP-a neprihvatljiva je i anticivlizacijski je čin. Ovo više nije pitanje crkve niti politike, već je ovo civilizacijski i kulturološki test i neviđeno srozavanje i ugrožavanje vjerskih sloboda građanima koje su garantovane i Ustavom i svim međunarodnim aktima, ocjenjuju iz Liberalne partije.

Iz te partije poručuju da vjeruju u sekularnu i laičku državu koja se neće baviti religijskim pitanjima, ali isto tako, napominju, svi građani moraju imati garantovanu slobodu ispovijedanja vjeroispovjesti u svojim hramovima.

"Crna Gora očigledno nema snage da se izbori sa pogubnim djelovanjem i nametanjem monopola Sprske pravoslavne crkve koja neprestano potire slobodu građana i unižava vjerska prava svih koji misle i vjeruju drugačije od politike SPC", navodi se u saopštenju.

Oni napominju da niko nema pravo monopola nad uvjerenjem i religijom.

"Jasno je i da su posljedice odluka Podgoričke skupštine iz 1918. i dalje taman oblak nad svim građanima Crne Gore i još uvijek proizvode dejstva koja nanose ogromnu štetu demokratskoj državi. Liberalna partija pokušavala je više puta da anulira i poništi takve odluke u Skupštini, međutim, većina očigledno ne shvata razornost takvih posljedica", kazali su.

Iz Liberalne partije poručuju da se civilizacijsko pitanje slobode ispovijedanja vjere ne može suspendovati dekretima MUP-a niti, kakoko su kazali, iko ima pravo da uzurpira imovinu izgrađenu privatnim sredstvima i djelovanjem.

"Država konačno mora iznaći snage i spriječiti svakoga ko pokušava da uzurpira pravo na vjerovanje drugih, a posebno crnogorskih vjernika i Crnogorske autokefalne pravoslavne crkve", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније