Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B [ PR centar ]

24. 08. 2017. 18:01 >> 17:35

JUVENTAS

Donacija za bolje integracije zatvorenica

Nevladina organizacija (NVO) Juventas obezbijedila je donaciju Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Podgorici u vidu šivaćih mašina, platna i pratećih potrepština za šivenje, a u cilju, kako su saopštili, bolje integracije zatvorenica nakon izlaska iz zatvora.

Kako je saopšteno iz Juventasa, donaciju, čija je vrijednost više hiljada eura, su obezbijedili uz pomoć Crkve Isusa Hrista svetaca posljednjih dana, koja se već duži niz godina bavi humanitarnim radom u Crnoj Gori.

"Naime, zatvorenice i pored dobrih materijalnih uslova u kojima borave nemaju dovoljno sadržaja za uključivanje u radno-okupacionu terapiju, koja je dio zlatnog standarda rehabilitacije zatvoreničke populacije“, kaže se u saopštenju koje potpisuje programska direktorica NVO Juventas Tijana Žegura.

Ona je podsjetila da je Juventas, uz punu podršku ZIKS-a, proteklih mjeseci radio na podizanju kapaciteta sadržaja kojim bi se, kako su pojasnila, omogućio viši nivo rehabilitacije i uspješnije pripreme za otpust, odnosno buduće integracije žena koje izdržavaju kaznu u ZIKS-u.

Žegura je ukazala da u Juventasovoj studiji „Jednak pristup pravdi u pravosudnom sistemu Crne Gore“, podaci pokazuju da u 2016. godini, 54 odsto ukupne zatvoreničke populacije čine penološki povratnici.

„Međutim, posmatrajući pojedinačne cjeline ZIKS-a, dolazimo do podataka da je u Kazneno-popravnom domu stopa penalnog povratništva 67 odsto, da je devet odsto povratnika kažnjeno uslovno ili novčanom kaznom, dok je stopa povratništva u poluotvorenom odjeljenju, gdje je i najveća mogućnost radnog angažmana, oko 30 odsto“, podsjetila je Žegura.

U Studiji se, kako je navela, ocijenjuje da neadekvatan tretman osuđenih lica, zajedno sa nepostojećim sistemom resocijalizacije i integracije, je direktni uzročnik visoke stope kriminalnog recidivizma u Crnoj Gori.

„Da bi osoba koja je prekršila zakon i našla se u zatvoru uslijed dodijeljene kazne, postala koristan član našeg društva, nije dovoljno samo oduzeti joj slobodu, već je potrebno adekvatno raditi na penalnom tretmanu ovog lica, a posebnu pažnju, vrijeme i kadar, posvetiti adekvatnoj rehabilitaciji i pripremi za kasniju resocijalizaciju“, istakla je Žegura.

Prema njenim riječima, ovom donacijom će se povećati broj upošljenih zatvorenica, što pozitivno utiče na proces rehabilitacije i resocijalizacije, čime se opet direktno utiče na smanjeje stope kriminalnog i kasnije penalnog recidivizma.

„Donacijom će se takođe poboljšati ekonomska situacija upošljenih zatvorenica tokom boravka u zatvoru, a što je najvažnije one stiču vještine koje im mogu koristiti po izlasku iz zatvora“, istakla je Žegura.

Ona je najavila da je sljedeći koraci na kojima će Juventas zajedno sa ZIKS-om raditi je upošljavanje kadra angažovanog na pozicijama instruktora/ki šivenja.

„Nadamo se i da će se i sa ZIKS-om ostvariti saradnja, kojom bi se predvidjelo održavanje licenciranog kursa šivenja, kako bi polaznice bi stekle diplomu priznatu od Zavoda za zapošljavanje i samim tim postale konkurentnije na tržištu rada, odnosno kako bi im se povećala šansa da po izlasku iz ZIKS-a postanu društveno korisne članice našeg društva“, kazala je Žegura.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније