Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

23. 08. 2017. 21:51   >>  21:22

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Podrška biljnom sektoru 800 hiljada eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Agrobudžetom za 2017. godinu opredijelilo je podršku za subvencije u biljnom sektoru po hektaru obradive površine. Iznos podrške po hektaru povećan je sa 160 eura na 180 eura.

Po prvi put ove godine, direktna plaćanja su uvedena za sve obradive površine.

"Na osnovu pristiglih zahtjeva i nakon izvršene kontrole na terenu, pravo na podršku ostvarilo je 1.514 proizvođača kojima je ukupno isplaćeno 787.226,60€. Ukupna prijavljena površina je 4.861,38 ha obradivih površina, od čega za ratarske kulture 3.234,87 ha; voćarstvo 783,90 ha; povrtarstvo 600,75 ha; vinogradarstvo 147,34 ha; ljekovito i aromatično bilje 71,87 ha; maslinarstvo 22,65 ha", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Najveći broj poljoprivrednih proizvođača je sa sjevera Crne Gore.

"Od ukupno isplaćenih sredstava, 58,69% je opredjeljeno proizvođačima iz sjevernih opština, dok je 35,14% za centralni region i 6,17% za primorske opštine", kazali su.

Iz ministarstva napominju da su direktna plaćanja do sada obuhvatala ratarsku proizvodnju i višegodišnje zasade (voćnjake, maslinjake, vinograde i zasade ljekovitog bilja), a od ove godine, u sistem direktnih plaćanja, u skladu sa Strategijom i Akcionim planom za Poglavlje 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj uključene su i površine pod povrtarskim kulturama.

Iz ministarstva poručuju da se ovim postiže dostizanje ciljeva definisane poljoprivredne politike i postepeno usklađivanje nacionalne politike sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, uključivanje većeg broja poljoprivrednih proizvođača i obradivih površina u baze podataka Ministarstva kao i postepeno prilagođavanje crnogorskih poljoprivrednika evropskom modelu podrške.

"Smanjenje površine sa 1ha na 0,5ha, kao minimuma za ostvarenje podrške, povećanje iznosa plaćanja sa 160€/ha na 180€/ha i uvođenjem površina pod povrćem u sistem direknih plaćanja postignut je cilj – povećan je kako broj korisnika tako i obuhvat površina koje su ušle u sistem direktnih plaćanja. Posebno se bilježi povećanje korisnika sredstava po osnovu voćarske proizvodnje. Poređenja radi, u sistemu direknih plaćanja bilo je 470 ha pod voćnjacima, dok je ove godine uključeno 783,90 ha (povećanje od 66,79%). Takođe, i u ratarskoj proizvodnji se zapaža povećanje subvencionisanih površina sa 2.580,10ha u prošoj godini na 3.234,87 ha u ovoj godini, što je rast od 25,38%", navodi se u saopštenju.

Povrtarska proizvodnja je subvencionisana sa 106 hiljada eura za površinu od 600,75 ha.

"Kroz ovu mjeru podržava se i proizvodnja sjemenskog krompira kategorije elita do 700€/ha i sjemenska proizvodnju žitarica 300€/ha. Isplata za ovaj vid proizvodnje biće realizovana nakon fitosanitarne kontrole na terenu", navode iz ministarstva.

Poljoprivredni proizvođači koji se bave ratarstvom i povrtarstvom mogu da se prijave do 15. novembra za ostvarivanje prava na direkna plaćanja za jesenji rok sjetve/sadnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније