Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R./ M.L.B

23. 08. 2017. 16:51 >> 19:31
25

ZAVOD SPREMA IZVJEŠTAJ

"Oslanjali se na hrvatsku reformu"

Zavod za školstvo će uraditi izvještaj o urađenim predmetnim programima kako bi se utvrdio u kojoj mjeri su kompatibilni sa hrvatskim kurikulumom. Izvještaj će kako, kako su saopštili iz Zavoda, proslijediti Ministarstvu prosvjete na osnovu ćega će se zauzeti stav.

Ranije danas Ministarstvo prosvjete zatražilo je od Zavoda za školstvo odgovor povodom navoda da su planovi i programi iz pojedinih predmeta u reformisanom programu obrazovanja Crne Gore kopirani "od riječi do riječi" iz predloga hrvatske reforme obrazovanja.

 Iz Zavoda poručuju da je činjenica da su se unutar sopstvenog metodološkog okvira oslanjali na hrvatski kurikulum.

“Napominjem još jednom da su naši novi predmetni programi unaprijeđena verzija ranijih predmetnih programa i metodološkog okvira, preorjentisanih na ishode”, kazao je u izjavi za medije predstavnika Zavoda za školstvo Crne Gore Radoje Novović.

On navodi da je evidentno da u nekoliko programa, a najviše u Fizičkom vaspitanju, postoji kompatibilnost i identičnost, zbog čega će, uraditi izvještaj i prema tome ćemo zauzeti određeni stav.

“Naglašavam na kraju pak da je obrazovanje univerzalna kategorija, ali i da jeste nepobitna činjenica da smo se unutar sopstvenog metodološkog okvira oslanjali na hrvatski kurikulum. U svakom slučaju, analiziraćemo situaciju i adekvatno se prema njoj odnijeti”, kazao je Novović.

Ranije danas Ministarstvo prosvjete zatražilo je od Zavoda za školstvo odgovor.

"Kako je riječ o nadležnosti ekspertskih tijela Zavoda, a ne o sveobuhvatnoj obrazovnoj politici, zatražićemo zvanično izjašnjenje ove institucije. Materija je usko stručna i zato nećemo zauzimati ad hoc stavove", saopšteno je iz Ministarstva Televiziji Crne Gore. 

Bivši predsjednik Ekspertske grupe koja je radila na reformi obrazovanja u Hrvatskoj Boris Jokić je za TVCG istakao da očekuje reakciju Hrvatske, kako bi zaštitila intelektualni rad oko 500 ljudi koji su učestvovali u pisanju reforme.

"Ipak, problematično je što niko od nas nije pitan, kao ni država Hrvatska. Ne smatram to časnim potezom, mislim da bi Hrvatska trebala da reaguje, zaštitivši intelektualni rad, jer na ovim prostorima se pamet, na žalost, ne cijeni", kazao je on.

Hrvatska ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, na pitanje da li je hrvatski program obrazovanja bio zaštićen kao intelektualna svojina, kazala je da će sa svojom pravnom službom razmotriti sve opcije i korake.

Podsjetimo, načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović demantovao je optužbe da su prepisali program za fizičko vaspitanje od Hrvata.

 Novović je za Pobjedu rekao da u programu fizičkog vaspitanja ima dosta podudarnosti sa hrvatskim kurikulumom, koji nije zaživio, ali da je u ovom slučaju problem nastao zbog ,,tehničkog propusta“.

Na sajtu je objavljen, prema njegovim riječima, program koji nije finalni, zbog čega nije navedena literatura koja je tom prilikom korišćena.

Prilog Biljane Rovčanin, TVCG:

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније