Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

23. 08. 2017. 08:07 >> 07:49
1

MINASTARSTVO SAOPŠTILO

Za autoput utrošeno 230,5 miliona

Za gradnju autoputa, najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore, do sada je utrošeno 230,5 miliona eura, piše Pobjeda.

Iz Ministarstva saobraćaja su kazali da se stvaraju pretpostavke da izvođac radova, kineska kompanija CRBC, punim kapacitetom izvodi radove na terenu duž čitave trase od 41 kilometra prioritetne dionice autoputa, s obzirom na to da je, kako su naveli, proces projektovanja glavnih radova gotovo završen.

"Izvođaču radova, kompaniji CRBC je do sada, u toku ove godine isplaćeno ukupno 59,3 miliona eura za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo autoputa Bar – Boljari", kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Iz tog resora ranije je saopšteno da su tokom 2015. godine izvođaču radova isplaćene dvije rate avansa od 161,9 miliona eura, a do kraja prošle budžetske godine još 9,3 miliona eura. U Ministarstvu očekuju da ove godine bude utrošeno kapitalnim budžetom planirana 194 miliona eura za izgradnju prioritetne dionice autoputa.

"Izvođač radova se plaća prema definisanoj metodologiji mjerenja elemenata za plaćanje i za obim stvarno izvedenih radova, a imajući u vidu da je process projektovanja glavnih radova gotovo završen, stvaraju se pretpostavke da izvođač radova punim kapacitetom izvodi radove na terenu duž citave trase od 41 kilometra, pa se može očekivati da će se postići realizacija budžeta projekta za ovu godinu", rekli su predstavnici Ministarstva.

Prema njihovim riječima, vodi se računa o maksimalnoj zaštiti interesa države kao investitora.

"Uz puno poštovanje svih relevantnih propisa, standarda i ugovornih odredbi, došli smo do trenutka intenziviranja radova na terenu", saopštili su iz Ministarstva.

Vlada će, kako su naveli, insistirati da od partnera, kineske kompanije CRBC, dobije najveći stepen kvaliteta u radu, sve sa ciljem obezbijeđenja dobijanja tehničkih rješenja i kvaliteta izrade koji su neophodni za potpunu dugotrajnu unkciju i kompletnost radova na tom najvrijednijem i najznačajnijem razvojnom projektu.

Iz Ministarstva su podsjetili da je za tempo i dinamiku realizacije radova odgovoran izvođač radova.

"Kako su radovi počeli 2015. godine, očekujemo da ćemo se prvim kilometrima autoputa voziti u 2019. godini, a ukoliko eventualno dođe do produženja roka za realizaciju projekta, to svakako ne znači da ćemo praviti bilo kakve kompromise sa kvalitetom, bezbjednošću i dugotrajnošću radova", poručili su iz Ministarstva.

Predstavnici kompanije CRBC su Pobjedi prošle sedmice saopštili da ce tuneli Klopot i Jabučki krš biti probijeni u potpunosti do sredine narednog mjeseca. To će biti prvi probijeni tuneli na prioritetnoj dionici autoputa.

Iz CRBC-a su naveli da se radovi na važnijim objektima prioritetne dionice izvode zadovoljavajućom dinamikom.

Na jednom od najzahtjevnijih objekata na autoputu, mostu Moračica, kompanija CRBC radi stubove mosta.

Predstavnici kompanije CRBC upozorili su da su ektremno visoke temperature u Crnoj Gori u prethodnom periodu imale negativan uticaj na izvođenje radova.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvac – Mateševo, dugacke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada krece rok od četiri godine koji kineske kompanije imaju za završetak radova.

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona USD na 20 godina i sa kamatom oddva odsto, uz grejs period od šest godina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније