Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Filip Inić, TVCG

22. 08. 2017. 20:44 >> 20:16

VOĆE BEZ OSIGURANJA

Ne mogu nadnoknaditi štetu od mraza

Mandarine koje su proteklih godina u Ulcinju i Baru rađale u velikim količinama, ove sezone, će zbog surove zime dati upola manje plodova, a neki uzgajači, napominju da neće ubrati ni kilogram.

Mandarine Rudolfa Elezovića neće biti tako slatke kao prethodnih godina. To južno voće u najjužnijoj opštini, Ulcinju, ove godine, sve su naznake da neće dobro roditi.

"Desetak dana hladne zime sa temperaturom od -8, -9 stepeni dao je svoj danak. Prihodi od mandarine su ove godine prepolovljeni a inače prihodi su svake godine odlični, imamo čak i hiperprodukciju", kazao je Elezović.

On kaže da je poljoprivreda takvo zanimanje, da čak i kada sve radi kako treba, svakodnevno brine o zasadima, ulaže i novac i vrijeme, ne zna hoće li moći da pobere plodove svog rada. Tu nesigurnost lako bi se prevazišla osiguranjem, kada bi osiguravajuće kuće htjele da ih osiguraju.

"Nijesu pristali da osiguraju naše proizvode od mraza, pa nijesmo uspjeli da sklopimo takve ugovore, inače bismo rado osigurali. Rekli smo im da nema potrebe da mandarine osiguravamo od zemljotresa, požara i poplava, nego upravo od mraza, a oni na to nijesu pristali", ističe Elezović.

Uzgajivači voća iz Ulcinja i Bara prošlih godina proizvodili su više nego dovoljno, pa su i izvozili u zemlje regiona. Ove godine to neće biti slučaj.

"Ima plantaža koje nemaju ni kilogram roda. Uglavnom, štete će biti 50 odsto", naveo je poljoprivrednik iz Ulcinja.

Ako su drugi, poput Rudolfa, osim madnarina posadili i drugo, izdržljivije voće, nadoknadiće štetu, ali kako kaže sagovornik TVCG, valja napredovati, a ne samo pokrivati gubitke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније