Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

22. 08. 2017. 18:22 >> 07:40
13

ZAVOD ZA ŠKOLSTVO

"Tražili smo uzore iz zemalja u okruženju"

Zavod za školstvo Crne Gore saopštio je da su prilikom izrade planova i programa predmeta u reformi obrazovanja izučavana najkvalitetnija rješenja, uključujući ona u Hrvatskoj. Iz te instutucije su priznali da su se koristili hrvatskim kurikulumima, ali da iz tehničkih razloga na internet stranici nije objavljena finalna verzija u kojoj se to navodi.

To je saopšteno nakon što su hrvatski prosvjetari, koji su radili na kurikularnoj reformi u Hrvatskoj, kazali da je Zavod za školstvo Crne Gore kopirao planove i programe iz pojedinih predmeta koje je Ekspertska radna grupa za reformu obrazovnog sistema Hrvatske objavila u januaru.

"Autentičnost napora u obrazovanju ne isključuje opserviranje najkvalitetnijih iskustava drugih u cilju realizacije punih potencijala sve djece", kazali su iz Zavoda za školstvo, na čijem čelu je Rešad Sijerić.

Navodi se da je crnogorski metodološki okvir za izradu i unapređenje predmetnih programa baziran prvenstveno na prethodnom metodološkom okviru iz 2009. Pritom, kako se dodaje, crnogorski sistem je kompatibilan sa slovenačkim obrazovnim sistemom.

"Sa druge strane, jako cijenimo ono što je u Hrvatskoj urađeno na ovom polju, te naše nadležne službe bez sumnje koriste i iščitavaju sve ono za šta smatraju da je dobra praksa koja je primjenjiva u našim uslovima. Stoga je kod predmetnih programa moguće da se pojave umjerene identičnosti", saopštili su iz Zavoda.

Iz Zavoda su priznali da je identičnost velika kada je riječ o Predmetnom programu Fizičkog vaspitanja i naveli da su, pripremajući se za njegovu izradu, tražili uzore iz zemalja u okruženju.

"U izradi su korišćeni: Predmetni program Fizičko vaspitanje Crne Gore iz 2011, prijedlog Nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura Hrvatske iz 2016. i Učni načrt Športna vzgoja Slovenije iz 2011. Našim potrebama i mogućnostima najviše je odgovarao model koji je urađen u Hrvatskoj, pa smo ga u značajnoj mjeri koristili i prilagodili našim uslovima. U predmetnom programu pojam Literatura se ne odnosi na onu koja je korišćena u izradi ovog Predmetnog programa, već je to predložena literatura koju nastavnici mogu da koriste u izvođenju nastave", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je u finalnoj verziji na kraju navedeno da je sve to korišćeno u izradi Predmetnog programa Fizičko vaspitanje, ali da finalna verzija greškom, iz tehničkih razloga, nije objavljena na internet stranici Zavoda za školstvo Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније