Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavili: B.V./P.R.

22. 08. 2017. 22:05   >>  23:24 5

POŽARI NE JENJAVAJU

Hrvatski i crnogorski avioni gasili oko granice

Požar u pograničnom pojasu Crne Gore i Hrvatske, iznad Debelog brijega na vrhu brda Osoj, a u gašenju učestvuju dva hrvatska i jedan crnogorski avion.

Na nepristupačnom terenu požar je sredinom avgusta izazvao grom, a Služba zaštite i spasavanja Herceg Novi zatražila je pomoć kolega iz Konavala i Dubrovnika, koji su uputili dva aviona tipa Er traktor, javila je Hina.

Akcija gašenja vatre iz vazduha organizovana je i zbog posebnog mjesta požara na brdu iznad samog graničnog prelaza Debeli brijeg i mogućeg spuštanja plamena do puta kojim svakodnevno prođe i do 30.000 vozila.

U Službi zaštite rekli su da objekti nijesu ugroženi.

Na nekoliko lokacija na Luštici, jutros su se ponovo aktivirali požari.

U hercegnovskom dijelu Luštice, u naselju Petrovići izgorjela je napuštena brvnara.

Tivatski i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli gase požar iznad Krašića i uspjeli su vatru da zadrže dalje od kuća. Teren je nepristupačan i mora se prokrčiti makija da bi se provukle takozvane vatrogasne pruge.

"Izbio je požar poviše Plavog horizonta, ispod sela Đuraševići. Imamo požar ispod Gornjih Krašića, koji trenutno ide prema naselju Šumadija, odnosno ulici Riblja kost. U hercegnovskom dijelu, u naselju Petrovići neka je brvnara je izgorela, bila je napuštena i sve je zaraslo u makiju", kazao je za Radio Jadran predsjednik DVD Krtoli, Stefan Kostić.

Kako je saopštio, vatra je u naselju Lješevići, u kotorskoj opštini, došla skoro do kuća. Ekipa DVD Krtoli, sa jednim vozilom, na putu je ka tom naselju, kako bi priskočili u pomoć kotorskim vatrogascima.

U gašenju požara učestvovala su i dva protivpožarna aviona MUP-a Crne Gore.

U selu Lješevići opasnost od požara prijetila je kućama.

"U toku našeg dolaska na intervenciju došlo je do toga da se požar spustio sa brda, sa te strane od kamenoloma. Plamen je bukvalno preskočio nekih stotinak metara i zahvatio područje prema kućama u selu Lješevići. Odmah smo dali uzbubu cijeloj jedinici i zvali Službu zaštite iz Tivta i DVD Krtoli. Tako da ćemo za sada najvjerovatnije jedan dio da stavimo pod kontrolu. Veoma je teško i jak je vjetar, ali dajemo sve od sebe", kazao je danas popodne načelnik Službe zaštite i spašavanja Kotora, Maksim Mandić.

Mještatni iz sela Lješevići, Milovan Janković kazao je da je razvoj situacije ispred kamenoloma pratio od početka i otkriva neobičan način na koji se požar, uz pomoć vjetra i šišarki proširio.

"Kada se pojavio plamen, sa ove strane gdje smo mi mogli da vidimo, šišarku je bacio jedno 150 do 200 metara. Dobro se vidjelo kako leti ta šišarka i kako je zapalila jedno mjesto. Onda je buknuo požar i ispod brda. A poslije toga, ponovo šišarku baci na drugu stranu puta i zapali taj dio gdje sada gori", objasnio je on i dodao da je bura, koja je počela sinoć da duva, usmjeravala požar od kuća, pa se plamen primakao na nekih 200 metara od prvih kuća.

Podgorica: Gori u Piperima, ugašeno u Rogamima

U Podgorici, gdje vjetar otežava posao vatrogascima, aktivan je požar u dijelu Pipera, u selu Cerovica, gdje gori šuma na nepristupačnom terenu.

Ugašen je požar u Rogamima, gdje su vatrogasci morali da odbrane dvije kuće, nakon čega je požar stavljen pod kontrolu. Vatrogasaci prate situaciju u Lutovu, gdje su mještani dojavili da vatra prijeti imanjima, ali su vatrogasci utvrdili da je vatra daleko od kuća.

Nikšić: U posljednji čas spasili kuću

Veliki požar buknuo je danas u mjestu Lipova ravan na 20 kilometara od Nikšića.

Vatrogascima posao otežava jak vjetar.

Vatra se bila primakla i kući Zdravka Mijatovića, ali su vatrogasci brzom akcijom uspjeli da je sačuvaju.

"Vatra je došla na pet metara od štale. Požar je ugrožavao i štalu i kuću i u posljednjem trenutku smo uspjeli da spasimo te objekte", kazao je za Portal RTCG, Veselin Gardašević načelnik nikšićkih vatrogasaca.

Požar je trenutno pod kontrolom, a ogromna površina je zahvaćena vatrom.

Gardašević je dodao da sumnjaju kako je požar podmetnut.

Vatrogasci dežuraju pored kuća u zaleđu Danilovgrada 

I u Danilovgradu su aktivni požari u planinskom zaleđu opštine, gdje se nalazi 40 vikendica, prenosi TVCG.

Vatrogasci dežuraju pored kuća, kako bi ih zaštitili.  U pomoć je stigla i vojska, a intervencija aviona zavisi od jačine vjetra.  

Stanje je za sada stabilno.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније