Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine; Objavio: B.V. ]

22. 08. 2017. 08:20   >>  21:13 3

STOMAČNE INFEKCIJE

Sa mora pravo kod ljekara

Ljeto, visoke temperature i boravak na moru pogoduju razvoju stomačnih infekcija, a zbog tegoba izazvanih njima ovih dana pomoć ljekara podgoričkog Doma zdravlja traže mnogi po povratku sa odmora.

 

Broj onih koji traže ljekarsku pomoć zbog tegoba izazvanih trovanjem je uobičajen i, kazala je za Dnevne novine izabrana doktorica Doma zdravlja Podgorica dr Adela Frljučkić, nema razlike u odnosu na prošlu godinu.

“Od 30 pacijenata sa simptomima trovanja bude njih četiri – pet. Pacijenti se žale na učestalo povraćanje i dijareju, pet-šest puta tokom dana, i na povišenu temperaturu”, kazala je Frljučkić.

Uglavnom je riječ o ljudima koji su, kako je rekla, prethodnog dana bili na moru ili su se vratili sa ljetovanja.

“Pacijentima savjetujemo da unose dosta tečnosti, da se dijetalno hrane, odnosno da jedu supice iz kesice, pileće čorbe, štapiće, dvopek, kuvani pirinač ili krompir, piju čajeve, a od voća jedino bananu. Upotreba probiotika je obavezna, a ako je pacijent baš dehidrirao uključujemo i infuzionu terapiju”, istakla je Frljučkić.

Crijevne zarazne bolesti javljaju se tokom čitave godine, sa većom učestalošću tokom ljetnjih mjeseci, jer, objašnjavaju za Dnevne novine iz Instituta za javno zdravlje, visoka temperatura pogoduje razmnožavanju bakterija i kvarenju hrane, a ljudi češće konzumiraju neoprano voće i povrće što takođe može biti razlog nastanka tih infekcija.

Ljeti se, dodaju, unosi i veća količina tečnosti u organizam, pa dolazi do razblaženja hlorovodonične kisjeline u želucu, koja zbog toga ne predstavlja dobru barijeru za dalji prodor infektivnih agenasa u crijevni trakt, pa dolazi do bolesti.

“I češća putovanja tokom sezone godišnjih odmora, sa koncentrisanjem većeg broja osoba na manjem prostoru, dovode do veće mogućnosti transmisije agenasa sa osobe na osobu. Najčešće bolesti iz te grupe čiji broj se povećava tokom ljeta su enterokolitisi, alimentarne toxiinfekcije, salmoneloze i enterovirusni meningitisi”, kazali su iz Instituta ističući da su najčešći uzročnici crijevnih infekcija virusi, zatim bakterije i najređe paraziti.

Od virusa, objašnjavaju, najčešći prouzrokovači su: Rota virusi (oni su češći kod male djece i češći su zimi nego ljeti), zatim adeno virusi (oni izazivaju i infekcije disajnih organa), a takođe u poslednje vrijeme su aktuelni i Norwalk virusi (norovirusi) koji češće napadaju populaciju odraslih, lako se prenose sa osobe na osobu, dovode do epidemija u porodicama, školama, brodovima i dr kolektivima.

“Značajni uzročnici koji mogu dovesti do obolijevanja su i enterovirusi (echo virusi, coxackie A i B, i ostali) koji pored drugih raznih oboljenja mogu prouzrokovati i enterovirusni meningitis. Od bakterija, najčešći prouzrokovači su: Salmonele i Kampilobakter , zatim Šigele, Ešerihija coli i Jersinija enterokolitika. Od parazita najčešći prouzrokovači su: Đardija lamblija, Askaris lumbrikoides, Enterobius vermikularis itd.”, rekli su iz Instituta.

Od crijevnih infekcija, dodaju, mogu oboljeti svi, jer je osjetljivost na te infekcije opšta.

“Ipak, možemo govoriti da su u većem riziku da obole novorođenčad, odojčad, mala djeca, zatim osobe koje imaju neka hronična oboljenja (npr.ahlorhidriju, osobe koje su na imunosupresivnoj terapiji, terapiji antacidima, zatim osobe oboljele od malignih oboljenja itd). Razlog tome je nedovoljan i oslabljen imunitet”, pojasnili su iz Instituta.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније