Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija; Objavio: B.V. ]

21. 08. 2017. 10:57   >>  10:28 2

IZ CRNE GORE

Na hadž otputovala 83 vjernika

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 83, okupili su se rano jutros ispred Medrese “Mehmet Fatih“ u Podgorici, odakle su autobusima krenuli za Tiranu. Oni će iz Tirane avionom nastaviti put do Saudijske Arabije, gdje će ispuniti jednu od pet islamskih dužnosti.

 

Veliki broj rodbine i prijatelja budućih hadžija došao je rano jutros ispred medrese, kako bi ih ispratili.

Najstariji vjernik koji je ove godine krenuo na hadž je Hatuša Đoković, koja ima 82 godine. Najmlađi među putnicima jeste Amar Hodžić, koji ima 22 godine.

Amar je na hadž krenuo sa bratom Edvinom. U razgovoru pred polazak za Meku, Edvin Hodžić je kazao da se osjeća uzbuđeno i srećno.

"Sve duše vjernika su ustreptjele i uzbuđene što posvećuju Meku i Medinu sa milionima ljudi širom svijeta. To nas dodatno čini srećnim, jer ćemo prisustvovati sveopštem kongresu muslimana. Što je najvažnije, ispunićemo petu islamsku dužnost. Nadamo se da će nam hadžijski obredi biti primljeni, jer znamo koje su sve nagrade za to, da je za ispravno obavljen hadž nagrada dženet i oprost i grijeha, u smislu da se čovjek vraća kući kao onaj dan kada je rođen“, kaže Edvin.

On će na hadž zajedno sa bratom Amarom, koji je osoba sa posebnim potrebama, oštećenjem govora i sluha. Ističe da mu je Amar pred put kazao da se i on osjeća uzbuđeno.

„Amar je najmlađi hadžija. On je osoba sa posebnim potrebama, oštećenjem govora i sluha. To nas u Islamskoj zajednici, kao muslimane, čini dodatno ponosnim što IZCG u saradnji sa drugim institucijama brine o svim osobama, želi da ih integriše u naše društvo. Amarove impresije mogu da vam prenesem, s obzirom da s njim komuniciram znakovnim jezikom. Pred put mi je rekao da se osjeća uzbuđeno, jer će hodati ulicama kojima je hodala najbolja generacija ljudi, ashaba božijeg poslanika Muhameda“, kazao je Edvin Hodžić, koji će se takođe brinuti o zdravlju hadžija iz Crne Gore.

Cijena aranžmana za odlazak na hadž ove godine iznosi 3.500 eura. U okviru aranžmana budućim hadžijama obezbijeđena je povratna avionska karta, prevoz autobusom do aerodroma, prevoz autobusom do Meke i Medine, hotelski smještaj, hrana, kurban, ihram, pratnja vodiča, teologa i ljekara.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Dan Arefata je u četvrtak, 31. augusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadžijski bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje 1. septembra.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније