Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 08. 2017. 20:05 >> 08:46
11

DO KRAJA GODINE

Nikšić dobija Titovu ulicu

Nikšić bi do kraja godine trebalo da dobije ulicu sa imenom Josipa Broza Tita. Biće to povratak spomen obilježja u čast vrhovnom komandatu i doživotnom predsjedniku bivše Jugoslavije, nakon što je početkom devedesetih prošlog vijeka preimenovan glavni gradski trg sa njegovim imenom.

Vrhovni komandant i decenijama nakon smrti visoko u agendi njegovih poštovalaca. Došao je trenutak za njegov povratak u grad i to trajni, nadaju su u Udruženju boraca i antifašista Nikšić. Nepravedno oduzeto ime trga sa kraja prošlog vijeka mora biti ispravljeno jer je razloga za to mnogo, poručuju.

“Antifašizam kao državno opredjeljenje napreduje, ako je već tako onda jeste to ispravljanje nepravde prema Josipu Brozu. Ja se nadam da ćemo dosadašnju ulicu narodne omladine registrovati kao Ulicu Josipa Broza Tita”, poručio je Bato Mirjačić, pedsjednik Udruženja boraca i antifašista Nikšić

Tako će jedna od najvećih ulica u gradu sa predznakom omladine otići u prošlost. Na ovakav titov povratak u Nikšić ne gledaju blagonaklono u redovima lokalnog DF-a.

“Ne treba da se vakumiramo samo u period rata i vrijeme vladavine komunizma u SFRJ, već ovaj prostor ima svoju istoriju i prije toga. Većina građana ne zna po kome grad nosi ime niti vojvoda Nikša ima svoje ime, trg, ulicu ili neko drugo obilježje”, kaže funkcioner DF-a Marko Kovačević.

S druge strane, dodaje Kovačević, ne treba zaboraviti ni mračne strane komunističke vladavine koje se reflektuju kroz ime Josipa Broza Tita.

“Ne možemo izuzeti njegovu odgovornost i za mnoge bratoubilačke sukobe i u toku Drugog svjetskog rata i na prostoru Crne Gore i Jugoslavije, kao i 1948. godinu i mnoge aktivnosti koje su sprovodile OZNA, UDBA...”, navodi Kovačević.

“Mi smo narod koji kratko pamti i pripisuje sve nekom čelniku. Pa nije Tito formirao Goli otok, nije on pravio nepravde, pravili su i drugi oko njega. Pa nije jedan čovjek kriv za sve. Ne možete ni predsjednika opštine kritikovati za sve što fali u gradu”, odgovara Mirjačić.

Ispravljanje nepravde ili nova afiramcija idolopoklonstva, kako to vidi Kovačević, tek Ministarstvo kulture je aminovalo incijativu Titovih sljedbenika. Do kraj godine vozićemo se njegovom ulicom.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније