Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

17. 08. 2017. 17:33 >> 17:04

MJEŠTANI PELINOVA

Obilježili prvu fazu sanacije puta

Mještani kotorskog sela Pelinovo obilježili su danas završetak prve faze sanacije seoskog puta koji povezuje magistralni put sa Gornjim Grbljem, koji je dugi niz godina bio zapušten i van upotrebe.

"Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i u saradnji sa Maslinarskim društvom Boka, mještani su krenuli u realizaciju projekta s ciljem da se stvore pretpostavke za revitalizaciju maslinjaka i vinograda koje su njihovi preci uspješno uzgajili, a sada se nalaze u zapuštenom stanju.U cilju oživljavanja ovog ruralnog područja, na bazi postojećih potencijala za razvoj maslinarske i vinogradarske proizvodnje, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržalo je inicijativu mještana i maslinarskog društva iz Boke i opredijelilo podršku za sanaciju seoskog puta", istakli su iz resora Milutina Simovića.

Mještani su obilježili završetak radova na najzahtjevnijem dijelu puta od Radanovića do Nalježića, a koji je bio u najlošijem stanju. To je bila i prilika, kako su istakli, da izraze zahvalnost prema svima koji su zaslužni za realizaciju ovog projekta.

"Godinama su, kako su kazali, razmišljali o obnovi seoskog puta koji je posljednjih decenija, zbog migracije mladih u gradove u potrazi za boljim uslovima života i rada, zapušten, a selo opustjelo. Sanacija puta, kako su dodali, možda nije veliki infrastrukturni poduhvat, ali jeste najznačajniji preduslov za oživljavanje sela. Vjeruju da će stvaranje infrastrukturnih uslova za revitalizaciju maslinjaka i vinograda unaprijediti proizvodnju i podstaći i mlade ljude da se vrate i započnu biznis u poljoprivredi i turizmu na području Grblja", poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako su saopštili, generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Danijela Stolica u razgovoru sa mještanima istakla je zadovoljstvo zbog inicijative mještana i namjere da revitalizuju zasade i da se ozbiljnije bave poljoprivrednom proizvodnjom.

"Ona je kazala da je podrška Ministarstva za projekat u Pelinovu nastavak podrške razvoju seoske infrastrukture, u cilju poboljšanja uslova za razvoj ruralnih područja, i unapređenje poljoprivredne proizvodnje. U ovom slučaju vrlo je važna, kako je istakla, šansa koju stanovnici ovog primorskog kraja mogu da iskoriste u povezivanju poljoprvirede i turizma", saopšteno je iz Ministarstva.

Zadovoljni su i u Maslinarskom društvu Boka, prije svega zbog činjenice da će maslinjaci na Pelinovu biti revitalizovani. Prema riječima sekretarke udruženja Vesne Đukić, maslinari će imati bolji pristup zasadima, ne samo fizički, nego i mehanizacijom, što će, kako je rekla, značiti i bolje održavanje maslinjaka i mogućnost unapređenja proizvodnje maslinovog ulja.

Nakon završetka ove faze radova, koji su trajali dvije sedice, plan je da se odmah nastavi sanacija i preostalog dijela seoskog puta kroz Pelinovo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније