Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

15. 08. 2017. 12:52   >>  12:36 7

GRIGORIJE PORUČIO

"Novljani da budu puni ljubavi kao Sv.Stefan"

Svaki građanin Herceg Novog pozvan je da bude kao Sveti Arhiđakon Stefana - mlad, lijep i prepun ljubavi, kazao je episkop zahumsko-hercegovački Grigorije nakon Svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog spasa kojom je obilježena slava zaštitnika tog grada. Liturgiji su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik Opštine Stevan Katić i Miloš Konjević.

"Herceg Novi je stavljen pod zaštitu jednog od najdivnijih svetitelja crkve Božije, svetog Arhiđakona i Prvomučenika Stefana. Sveti Stefan je, kao što vam je svima poznato, bio usmjeren ka Bogu, ka istini i pravdi. Tri čudesne stvari su povezane sa njim: njegova neizmjerna ljepota, mladost spremna na žrtvu i neizreciva ljubav prema Bogu. Zato je on i vidio lice Gospodnje, i zato je, ogledajući se u tom licu, i njegovo lice zasijalo kao sunce, ali mu se srce otvorilo da bude bogoliko, da kaže `Oprosti im Gospode, jer ne znaju šta rade` za one koji su ga kamenovali", istakao je Grigorije, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi. 

Episko zahumsko-hercegovački je kazao da se nada da će Bog dati da predsjednik Opštine Stevan Katić  svojom žrtvom i ljubavlju napravi ovaj grad "kao što je to nekad uradio Herceg Stefan, kao što ga je utemeljio Tvrtko".

"Da obnavljate, da ispravljate greške i da pravite nove, lijepe stvari, sa domaćinskim vrlinama za koje sam čuo, sa sposobnostima za koje su mi dobri ljudi rekli, i sa vjerom koju imate, sigurno ćete uspjeti samo ako se ne budete plašili. Ako budete hrabri i odlučni, uspjeh će biti zagarantovan", poručio je  Grigorije.

Kako su istakli iz Opštine, krsna slava kralja Stefana Tvrtka I Kotromanića, koji je osnovao Herceg Novi, bila je Sveti Arhiđakon Stefan, pa se taj svetac smatra i zaštitnikom našeg grada.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније