Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

12. 08. 2017. 15:29 >> 14:59

ZZZCG

Nezaposlena 54 diplomirana građevinca

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) trenutno su 54 nezaposlena visokoškolca sa građevinskim zanimanjima, dok ih je 72 na stručnom osposobljavanju.

To je, kako je saopšteno iz ZZZCG, približno kao i na isti dan prethodne godine, kada ih je na evidenciji nezaposlenih bilo 136, od čega je njih 50 bilo na raspolaganju za zapošljavanje, a 86 ih je bilo na stručnom osposobljavanju.

"Slično, odnosno nešto više ih je bilo u isto vrijeme 2015. godine (146 nezaposlenih, od čega 80 na stručnom osposobljavanju i 66 na raspolaganju za zapošljavanje) i nešto manje 2014. godine (114 nezaposlenih, od čega 68 na stručnom osposobljavanju i 46 na raspolaganju za zapošljavanje)", kazali su iz ZZZCG agenciji Mina.

Kako navode, od 54 nezaposlena visokoškolca sa građevinskim zanimanjima, najviše ih je sa završenim četvorogodišnjim studijima (240 kredita) – 34 ili 62,96 odsto, zatim trogodišnjim studijama (180 kredita) – 19 ili 35,19 odsto, a na evidenciji nezaposlenih nalazi se i jedan master građevinske struke.

Iz ZZZCG su pojasnili da se mogućnost zapošljavanja, kao osnovnog parametra za određivanje položaja nezaposlenih sa određenim zanimanjem ili grupom zanimanja na tržištu rada, posredno može sagledati kroz odnos obima zapošljavanja i evidentirane ponude, kao i odnosa obima zapošljavanja i priliva novoprijavljenih bez radnog staža.

Kako navode, odnos obima zapošljavanja i evidentirane ponude nezaposlenih visokoškolaca sa građevinskim zanimanjima u posmatranom periodu bio je prilično povoljniji u odnosu na ukupna vosokoškolska zanimanja (28,07 odsto prema 18,20 odsto).

"Dok je odnos obima zapošljavanja i priliva novoprijavljenih bez staža (koji bi se mogli posmatrati kao tek izašli iz školskog sistema) kod ovih zanimanja nešto nepovoljniji u odnosu na ukupne visokoškolce, s obzirom da je kod analizirane grupe zanimanja zapošljavanje na godišnjem nivou bilo 3,9 odsto veće od priliva novoprijavljenih bez staža, dok je kod ukupnog visokog obrazovanja bilo 9,88 odsto veće", rekli su iz Zavoda.

Uz to, kako dodaju, i dužina čekanja na zaposlenje može poslužiti kao jedan od pokazatelja položaja određenog zanimanja ili grupe zanimanja na tržištu rada.

"Tako je taj pokazatelj kod građevinskih zanimanja povoljniji, odnosno, dužina čekanja na zaposlenje (preko jedne godine) kod građevinskih visokoškolskih zanimanja je manja u odnosu na ukupno nezaposlene visokoškolce (48,1 odsto prema 60,4 odsto)", saopšteno je iz ZZZCG.

Tekst je urađen u okviru projekta pod nazivom Info servis o visokom obrazovanju, koji finansira Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније