Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Svetlana Slavujević, TVCG

11. 08. 2017. 20:47 >> 20:18
3

MEDICINSKA SREDSTVA

Jeftina nabavka dođe na naplatu

Odakle braunile za davanje infuzije iz Indije u crnogorskim zdravstvenim ustanovama, pitanje je koje se postavlja nakon sumnje da su povučene iz upotrebe braunile u kotorskoj bolnici, zbog sumnje da su zaražene bakterijom stafilokoka, kao i pitanje na koji način se odlučuje o nabavci medicinskih sredstava.

"Izbor najpovoljnije ponude se vrši na osnovu kriterijuma - najniža ponuđena cijena", saopštio je za TVCG portparol Fonda za zdravstveno osiguranje, Amer Ramusović.

Time se, kažu u Fondu, racionalno troši novac.

"Primjenom najniže ponuđene cijene kao kriterijuma za odabir najpovoljnijeg ponuđača, omogućava se puna primjena načela ekonomičnosti i efikasne upotrebe javnih sredstava, odnosno dobijanje prave vrijednosti za uloženi novac", kazao je Ramusović.

U Sindikatu doktora medicine kažu da niske cijene po kojima se nabavljaju medicinska sredstva već godinama donose probleme.

"Niska cijena proizvoda često sa sobom donese nekvalitetne instrumente i materijale koje koristimo, a koji nas često koštaju mnogo skuplje nego da smo koristili provjerene instumente i materijale koji se inače koriste u modernom svijetu", ističe predsjednik SO doktora medicine KCCG, Predrag Bajić.

On je naveo najmanje dva primjera u kojima su životi pacijenata bili ugroženi zbog nekvalitetnih medicinskih sredstava.

"Imali smo slične probleme sa koncima koje koristimo u hirurgiji i sa mehaničkim šavom. Prije dvije godine mi smo vratili jedan cijeli kontigent, jer smo korišćenjem tih statera koji su bili jeftini, ali veoma nekvalitetni, imali veliki broj rašivanja. Onda je to zahtijevalo nove operacije, nove komplikacije, gdje je bio ugrožen i život pacijenata", kazao je Bajić.

Ipak, u Fondu za zdravstveno osiguranje ističu da izabrana ponuda mora zadovoljavati stroge tenderske uslove, a u Agencije za ljekove da je kvalitet po starndardima Evropske unije.

"To se osigurava time što ta medicinska sredstva, tu spadaju i ove kanile koje jesu upisane u registar Agencije, moraju imati tzv.CE znak. Taj znak daju isključivo ovlaštena tijela Evropske komisije", kaže pomoćnica direktora Agencije za ljekove, Željka Bešović.

Prema njenim riječima, 30-ak firmi uvozi medicinska sredstva za crnogorko tržište. Ono što uvezu Agencija kontroliše tek kad stigne u apoteke i veledrogerije.

"Uvoz ne kontrolišemo, zato što je uvoz slobodan. Mi kontrolišemo samo na tržištu", kazala je Bešović.

Zdravstvo je skupo, ali jeftine proizvode često plaćamo skuplje zbog komplikacija koje proizvedu. Zato ljekari poručuju tu strategiju država treba hitno mijenjati.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније