Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

11. 08. 2017. 14:21   >>  13:52

CGO OCJENUJE

Mladi na margini, bez velike perspektive

Mladi u crnogorskom društvu ostaju marginalizovani, sa ograničenim mogućnostima za kvalitetno obrazovanje, zapošljavanje i profesionalno napredovanje, a sa samim tim i izgradnju uslova za samostalan i dostojanstven život , pa stoga i ne čudi da je sve više onih koji žele da napuste državu, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

 

Iz te NVO, povodom Međunarodnog dana mladih koji se obilježava sjutra, podsjećaju da je prema popisu stanovništva iz 2011, mladi od 15 do 29 godina čine 21,4% ukupnog stanovništva u Crnoj Gori i time predstavljaju jednu od najvećih, ali i nevidljivih, društvenih skupina.

“U postojećem ekonomski nepovoljnom i vrijednosno urušenom društvenom kontekstu u kojem se oblikuju, mladi postaju sve apatičniji i nezainteresovani da promijene situaciju u kojoj žive. Na to je ukazalo i istraživanje Mladi u Crnoj Gori – društveni dekor ili društveni kapital?, prvo takve vrste u Crnoj Gori, koje je CGO sproveo u jesen 2016. godine. Po nalazima istraživanja, učestvovanje u građanskim inicijativama i politički aktivizam su na dnu ljestvice važnih stvari kod mladih”, saopštio je koordinator omladinskih programa u CGO, Miloš Knežević.

On je ocijenio da ako se ovakav trend nastavi ne možemo očekivati da mladi budu inicijatori pozitivnih promjena u crnogorskom društvu, niti da se izbore za svoj bolji položaj.

“Istraživanje je pokazalo i da mladi mladi imaju pretežno pesimističan stav u pogledu vlastitog uticaja na djelovanje institucija na lokalnom, ali i nacionalnom nivou. Tako svega 35% mladih smatra da njihov glas ima uticaja na nacionalnom nivou, dok je stav o moći sopstvenog glasa na lokalu nešto pozitivniji (44%). Nepovjerenje u političke partije generalno je na izuzetno visokom nivou – 64% ispitanika/ca se izjasnilo kako sasvim malo odnosno uopšte ne vjeruje političkim partijama u Crnoj Gori”, naveo je Knežević.

To u značajnom, kako je dodao, može biti rezultat činjenice da predstavnici političkih partija koji često, naročito u predizbornim obraćanjima, podsjećaju društvo da „svijet ostaje na mladima“, zapravo rijetko uključuju mlade u procese kreiranja i oblikovanja partijske politike ili odluka.

“Takođe, mladi ostaju i van fokusa ključnih političkih subjekata koji ne pokazuju sistemski odnos, praćen konkretnim rješenjima, uz precizne i ostvarljive ciljeve za poboljšanje statusa mladih u crnogorskom društvu. Mladi u Crnoj Gori nijesu imaginarna budućnost društva, već i sadašnjost i njihovo djelovanje u sadašnjem trenutku je od krucijalne važnosti kako za njih same tako i za buduće generacije. Na žalost, čini se da mladi ne percipiraju društvo u kojem žive kao zajednicu kojoj pripadaju, na što ukazuje i podatak iz istraživanja da gotovo polovina mladih sanja da ode iz Crne Gore i to jeste razlog za zabrinutost”, poručuju iz CGO.

Knežević je kazao kako su više puta opimnjali da nedovoljno pružanje šansi mladima da se uključe u proces kreiranja omladinskih politika dovodi do neefikasnog sprovođenja tih politika i njihovog obesmišljavanja.

“Participacijom mladih u procesima odlučivanja, na principima komenadžmenta, mladi stiču osjećaj odgovornosti, samopouzdanja i kompetitivnosti, razvijaju svoje vrijednosti kroz izbore koje prave i inicijative koje podnose, i što je najbitnije postaju građanski aktivni i spremni da doprinesu svojim vremenom, idejama i talentima poboljšanju zajednice u kojoj žive”, poručio je Knežević.

On je ocijenio kako period odrastanja i prelazak u „svijet odraslih“ za mlade u Crnoj Gori postaje sve složeniji.

“Formalno obrazovanje traje sve duže, nije kvalitetno niti kompetitivno na tržištu rada u Crnoj Gori a još manje van njenih granica, tako da raste i stopa nezapošljenosti među mladima. Veliki je i broj mladih iz Crne Gore koji koristeći različite programe stiču čitavo ili dijelove svog visokog obrazovanja u inostranstvu na najprestižnijim svjetskim univerzitetima, i u tim zemljama ostaju jer se tamo cijeni njihovo znanje”.

CGO  je pozvao Vladu da napravi sveobuhvatnu bazu podataka o crnogorskim studentima koji studiraju ili su studirali na visokorangiranim univerzitetima i da te mlade ljude kontaktiraju i ponude im da svoje znanje primjenjuju i u Crnoj Gori.

“Crna Gora nema luksuz da se odriče svojih najboljih kadrova niti da makar ne njeguje odnose sa njima kako bi oni shodno svojim kapacitetima i interesovanjima mogli pružiti pomoć u revitalizaciji crnogorskog društva koje su okoštali partikularni i partijski interesi razorili na način da upravo mladi u njemu više ne vide svoju budućnost”, naveo je Knežević.

Generalna skupština UN je Rezolucijom 54/120 usvojila preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da 12. avgust proglasi Međunarodnim danom mladih. Ovaj dan zamišljen je kao prilika za prepoznavanje potencijala mladih, proslavu njihovih dostignuća i planova za bolje angažovanje da uspješno obavljaju akcije koje utiču na razvoj njihovog društva, kao i ukazivanje na važnost uključenja mladih u donošenje odluka na svim nivoima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније