Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

11. 08. 2017. 08:12   >>  10:49 2

NOVA ŠKOLSKA GODINA

Obuka nastavnika počinje 22. avgusta

Zbog reforme obrazovanja, početak nove školske godine za učenike i nastavnike neće ni malo biti lak. Dok će nastavnici već od druge polovine avgusta na obuke, učenici će morati da se prilagođavaju, jer ove godine neće biti štampani novi udžbenici zbog nedostatka vremena. To znači da će se mijenjati fondovi časova za određene predmete, dok će biti i rotiranja predmeta iz razreda u razred, a za neke će se koristiti i do tri udžbenika.

Naime, Ministarstvo prosvjete sa Zavodom za školstvo i Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, u narednom periodu će raditi na pripremi nastavnika za rad u skladu sa usvojenim reformama obrazovanja. S obzirom da su reforme obimne, a vremena nema dovoljno, kako kažu, za sada će se bazirati na osnovnom obrazovanju.

“Problem je što dinamika nije na zadovoljavajućem nivou jer ima propusta koji se moraju otklanjati usputnim rješenjima. Ipak, nadamo se da će se to uspješno završiti i da će školska godina početi uspješno”, kazao je Dnevnim novinama načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu Radoje Novović.

On vjeruje da će od sljedeće školske godine sve doći na svoje mjesto, te da neće biti problema.

Savjetovanja na temu implementiranja novog nastavnog plana i programa biće organizovana u periodu od 22. do 25. avgusta.

“Prvo savjetovanje obaviće se u Budvi, 22. avgusta, za južnu regiju, 23. je u Bijelom Polju za sjever, 24. je u Podgorici, za područje Podgorice, Danilovgrada, Spuža i opštine Tuzi i 25. je za Nikšić, Šavnik, Žabljak, Plužine”, naveo je Novović.

Izgubljeni predmeti i novi udžbenici

Na savjetovanja će biti pozvani direktori škola, pomoćnici direktora, pedagozi, predstavnici stručnih aktiva razredne nastave i svi nastavnici koji predaju Biologiju, Geografiju, Informatiku i Hemiju.

“Biće uključeno svih 165 osnovnih škola u Crnoj Gori. Nastavnicima ćemo pojasniti na koji način će najlakše primijeniti prelazna rješenja, zatim kako da najbolje organizuju i krenu sa školskom godinom. Pored približavanja nove filozofije programa, jedna od tema će biti i kako da podijele nastavu, na koji način će koristiti postojeću dokumentaciju. Ona će biti izmijenjena, ali za sada će koristiti postojeću”, kaže Novović, objašnjavajući da je riječ o svjedočanstvima, dnevnicima, đačkim knjižicama…

Pored dokumentacije, koristiće se i već postojeći udžbenici.

“Dokumentacija i udžbenici će se vjerovatno izmijeniti naredne školske godine, a do tada će se koristiti postojeći. Nije bilo šanse da se štampaju novi udžbenici, za to je potrebno bar godinu dana. S tim što će biti rokada jer je malo izmijenjeno. Neki predmeti su izgubljeni, neki su promijenili fond časova, neki su premješteni iz razreda u razred, pa je nemoguće iste udžbenike iskoristiti. Neki predmeti će koristiti dva, tri udžbenika”, objašnjava Novović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније