Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

09. 08. 2017. 16:45   >>  16:18 5

RUDOVIĆ ODGOVORIO

"CG nije bezbjedna dok je čuva Mulić"

Na moje tvrdnje da, zbog neprihvatljivog nesnalaženja Direktorata za vanredne situacije MUP-a prilikom požara u Boki, njegov direktor Mirsad Mulić treba da podnese ostavku - odgovorio je DPS aktivista Mirsad Mulić, kaže potopredsjednik GP URA Neđeljko Rudović.

Mulić je, podsjetimo, juče kazao da neosnovane i politički motivisane ocjene Rudovića, navodeći da nema nikakvih činjenica koje bi potkrijepile zahtjev za podnošenje njegove ostavke. 

"Pozvao sam da se u ovoj zemlji konačno počne primjenjivati sistem odgovornosti za neoprostive propuste, ali gospodin Mulić nije pronašao dokaze i činjenice, dok je sve to, po njemu, politikanstvo, dok sam se ja čak usudio da podrivam državne organe. Ovaj posvećeni direktor Direktorata ipak je uspio da bude i pomalo kreativan, pa se dao u upoređivanje moje novinarske i političke karijere, čime je sam dokazao makar jednu iznešenu tezu – on je prije svega aktivista DPS-a, pa tek onda čuveni i nepogrešivi direktor Direktorata za vanredne dsituacije", rekao je Rudović.

Rudović, kako kaže, poziva da se vratimo činjenicama “zbog kojih bi bilo lijepo, a prema javnosti odgovorno, da gospodin Mulić zamoli svoje šefove iz partije da mu nađu drugi posao na kojem makar neće praviti štetu“.

“Prvo, da li je Luštica opustošena požarima ili nije. Ukoliko Mulić misli da nije, postoje snimci koji kažu suprotno. Da li je to moglo da se spriječi? Zašto je tek poslije tri dana, nakon što su lokalne Službe zaštite i dobrovoljni vatrogasci dovedeni do ivice sloma i požari izmakli kontroli, aktivirao “sistem” državne pomoći i doveo vatrogasne jedinice sa sjevera Crne Gore. Iako je vatra gutala sve pred sobom, u prvim danima uopšte nijesu dejstvovala dva preostala ispravna protivpožarna aviona tipa “Air Tractor”. Da li je to tačno, gospodine Muliću? Da li je tačno da ste se sjetili da, pošto već nijeste obezbijedili opremu za crnogorske jedinice zaštite i spasavanja da same rješvaju problem, pozovete međunarodnu pomoć tek pošto su tri predsjednika Opština javnim apelom ukazali na nedovoljno angažovanje kapaciteta MUP-a (Aviohelikopterske jedinice) u gašenju požara i zahtijevali da Vlada traži međunarodnu pomoć“, naveo je Rudović.

On je upitao gdje su nam rezerve protivpožarne opreme i vozila za upravo ovakve vanredne situacije, te “da li ste ostavili državu u periodu požarne sezone sa samo jednim ispravnim protivpožarnim avionom Air Tractor“?

“Zašto imamo samo manjak pilota obučenih da lete Air Tractorom? Kako ste došli na ideju da sa ispravnog Air Tractora, koji je preostao nakon udesa, skinete plovke za slijetanje aviona na vodu, čime ste Crnu Goru lišili hidroaviona. Zašto ste u međuvremenu nabavljeni novi Air Tractor poručili sa klasičnim stajnim trapom sa točkovima i odrekli se najefikasnijeg i najjeftinijeg gašenja požara hidroavionom. Najzad, da li je tačno da je analiza Sektora za vanredne situacije i civilnu bezbjednost 2012. Pokazala da Crnoj Gori treba 2000 pripadnika jedinica civilne zaštite. Šta ste uradili za četiri godine da popunite te jedinice, da ih opremite, utrenirate…? A da, pripremili ste zakon i od 1. jula 2017.  “stvorena je kvalitetnija normativna osnova za formiranje jedinica civilne zaštite, za čije organizovanje je  potrebno da se stvori niz preduslova u budućem vremenu”. Čestitam na agilnosti, ali ipak moram da pitam – kako je onda tokom 2009. godine izvršen odabir 400 pripadnika Civilne zaštite sa kojima su zaključeni jednogodišnji ugovori. Prije osam godina smo imali 400, a sada nijednog pripadnika civilne zaštite“, naglašava Rudović.

On je poručio Muliću da ukoliko ga zanima još činjenica, stoji na raspolaganju, ističući da su on i brojni građani "debelo zabrinuti za državu dok god je budu čuvali takvi kao Mulić", jer “takav amaterizam dobrog dijela državnih službi, Crnu Goru već odavno skupo da košta“.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније