Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 08. 2017. 11:10   >>  10:51 1

EKOLOŠKA INSPEKCIJA

Podnijeta krivična prijava za ubistvo kornjače

Ekološki inspektor je podnio krivičnu prijavu, Osnovnom državnom tužilaštvu, protiv Marka Markovića iz Kotora, zbog osnovane sumnje da je usmrtio zaštićenu životinjsku vrstu, morsku kornjaču.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Portalu RTCG je saopšteno da je Inspekcija juče u saradnji sa Upravom policije iz Kotora izvršila nadzor na navedenoj lokaciji i uzela izjavu od Marka Markovića, koji se sumnjiči da je usmrtio morsku kornjaču.

"Na osnovu navedenog, ekološki inspektor je podnio Krivičnu prijavu, Osnovnom Državnom Tužilaštvu, protiv Marka Markovića, zbog osnovane sumnje da je usmrtio zaštićenu životinjsku vrstu, čime je izvršio krivično djelo iz člana 309 stav 2 Krivičnog zakonika ("Sl.list CG", br.44/17)", zaključuje se u saopštenju.

Njemu se na teret stavlja krivično djelo ubijanje i mučenje životinja, za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

"Marko Marković je na zapisnik dao izjavu da je u samoodbrani usmrtio morsku kornjaču, da nije upoznat da je morska kornjača zaštićena vrsta i da je nije usmrtio iz ekonomskih razloga i sticanja dobiti", kazali su iz Uprave. 

Oni podsjećaju da su Rješenjem o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta ("Sl. list RCG", br. 76/06) Republičkog zavoda za zaštitu prirode, morske kornjače stavljene pod zaštitu zbog svoje rijetkosti i ugroženosti.

"Istim Rješenjem zabranjeno je njihovo hvatanje i ubijanje, kao i uništavanje njihovih razvojnih oblika, osim kada se to radi u naučno istraživačke svrhe i uz pribavljenu dozvolu nadležnog organa", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da je i Odredbama člana 91 stav 4 Zakona o zaštiti prirode ("Sl.list CG", br. 54/16), zabranjeno zaštićene divlje vrste životinja hvatati, držati, posjedovati, odnosno ubijati, uznemiravati, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније