Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 08. 2017. 19:53   >>  22:16 16

SPOMENIK ĐURIŠIĆU

Ugrožavanje tekovina na kojima počiva CG

Po zakonu o spomen obilježijima, nije dozvoljeno podizanje spomenika četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću, saopštili su iz Ministarstva kulture povodom najavljene inicijative potomaka četnika iz Berana o podizanju spomenika Đurišiću. Istoričar Boban Batrićević tvrdi da nema potrebe za podizanjem spomenika osvjedočenom ratnom zločincu, te da bi to moglo ugroziti tekovine na kojima počiva savremena multikonfesionalna Crna Gora.

Odredbe Zakona o spomen-obilježjima jasno propisuju za koje događaje i ličnosti se ne mogu podizati spomenici u Crnoj Gori. Kažu  to u Ministarstvu kulture, komentarišući najavljenu inicijativu da se četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću podigne spomenik u tom gradu.

"Član 10. Zakona propisuje da nije dozvoljeno podizati spomen-obilježje: licu koje je bilo saradnik okupatora, njegovog saveznika ili pomagača; licu koje je zastupalo fašističke, šovinističke ili nacističke ideje ili ideologije; licu koje je u istoriji Crne Gore ili u istoriji čovječanstva imalo negativnu ulogu. Cijeneći citirani član zakona, pomenutom licu nije dozvoljeno podizati spomen-obilježje", precizirali su iz Ministarstva.

A Đurišić je, kažu istoričari, upravo prošao sve faze: od izdaje domovine,  nadređenih, do izdaje načela etike i humanosti. Zbog toga, smatraju da inicijatori podizanja njegovog spomenika u istoriji ne mogu pronaći ni jedno opravdanje za tu ideju.

"Pošto je ovo zbilja ličnost koja je osvjedočeni ratni zločinac za kojeg je dokazano da je učestvovao u takvim akcijama, onda nema nikakve potrebe da mu se diže spomenik", kaže istoričar Boban Batrićević. 

No, tako ne misle potomci četnika iz beranskog kraja, koji skoro deceniju i ipo od rušenja postamenta Đurišiću u Gornjem Zaostru ne odustaju od veličanja lika i djela četničkog vojvode. Ta njihova upornost, kaže Batrićević, prijeti da ukalja sjećanje na narodno- oslobodilačku borbu koja je temelj crnogorske državnosti.

"Ukoliko bi se urušili ti koncepti, a to bi se učinilo podizanjem spomenika Pavlu Đurišiću, onda mislim da su ugrožene tekovine na kojima počiva savremena multikonfesionalna Crna Gora", poručuje Batrićević. 

Ideja o podizanju spomenika Đurišiću pokrenuta je u momentu kada su u javnosti još svježe polemike i podjele o podizanju spomenika Puniši Račiću u Andrijevici i teroristi Miru Barešiću u Hrvatskoj. A, zašto je oživljavanje kontroverznih istorijskih ličnosti popularno ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu?  

"Kada je ekonomska kriza na djelu, povratak populizmu i istorijskim mitovima i neistinama je dobar način da se kriza ublaži, zaboravi standard", kaže Batrićević.

Zato su, kažu istoričari, spomenici u regionu, umjesto obilježja pomirenja  sve češći uzrok podjela.

Biljana Rovčanin, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније