Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

04. 08. 2017. 13:19 >> 12:50
1

NA SJEVERU ZEMLJE

ZZZCG: Milion za zapošljavanje OSI

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) raspodijeliće blizu milion eura za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom u sjevernom regionu države.


“Cilj poziva za predaju predloga projekata, koji će biti objavljen u ponedjeljak, je podrška otvaranju novih radnih mjesta u opštinama sjeverne regije, povećanje stručnih i radnih kvalifikacija lica sa invaliditetom, kao i prevencija socijalne isključenosti ovih lica”, saopšteno je iz ZZCG.

Kako se navodi, grant šema je namijenjena licima sa invaliditetom kojima je status utvrđen propisima iz oblasti obrazovanja, penzijskog i invalidskog osiguranja ili propisa o boračko-invalidskoj zaštiti.

Dodaje se da je grant namijenjen i onima koji su ostvarili status lica sa invaliditetom na osnovu rješenja nadležne komisije za profesionalnu rehabilitaciju Zavoda. 

“Minimalni iznos granta je 30 hiljada, a maksimalni 70.000 eura”, saopšteno je iz Zavoda.

Navodi se da su očekivani rezultati poziva uključivanje najmanje 100 lica sa invaliditetom u projektima, osposobljavanje za rad najmanje 90 odsto učesnika projekta, zaposlenje u toku trajanja projekata, najmanje 60 odsto učesnika.

Procjenjuje se da će biti realizovano najmanje 20 odsto projekata koji za rezultat imaju zapošljavanje nakon projekta najmanje dva lica sa invaliditetom, u najkraćem trajanju od šest mjeseci.

“Grantom mogu biti finansirane brojne aktivnosti aktivne politike zapošljavanja, obrazovanje i osposobljavanje odraslih, osposobljavanje za rad kod poslodavca, mjere i aktivnosti profesionalne rehabilitacije, zapošljavanje lica sa invaliditetom, prilagodjavanje radnog mjesta i uslova rada i otvaranje novih radnih mjesta za lica sa invaliditetom”, kaže se u saopštenju.

Grantom može biti finansirana i, dodaje se, nabavka opreme i materijala u svrhu otvaranja novih radnih mjesta, otklanjanje barijera pristupu radnom mjestu, aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti javnosti, a prije svega poslodavaca o mogućnostima i benefitima zapošljavanja lica sa invaliditetom.

Pravo učešća imaju, kako su saopštili iz Zavoda. pravna i fizička lica.

Oni su naveli da će projekti biti sprovođeni u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Plužinama, Rožajama, Šavniku i Žabljaku.

Kako se navodi, po prethodnom javnom pozivu od 20. marta, na osnovu mišljenja nadležne komisije, odobreno je finansiranje 41 projekta, u vrijednosti od 2.085.622 eura, a na raspolaganju su tada bila tri miliona eura.

“Novim javnim pozivom biće raspodijeljeno neutrošenih 914.377 eura”, kaže se u saopštenju. 

Odluka Upravnog odbora oslanja se, kako se navodi, na Strategiju regionalnog razvoja i činjenično stanje porasta broja nezaposlenih lica sa invaliditetom na sjeveru države. 

“U 2015. godini, 3.843 lica sa invaliditetom nalazilo se na evidenciji Zavoda u opštinama sjeverne regije. U 2016. godini, taj broj je porastao i iznosio je 4.340, dok je 1. avgusta 4.408 lica na evidenciji nezaposlenih”, precizirali su iz ZZZCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније