Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

02. 08. 2017. 19:38 >> 19:09

DONACIJA

Kliničkom aparat za dijagnostiku ciroze jetre

Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) doniran je aparat namijenjen za neinvazivnu dijagnostiku stepena fibroze i ciroze jetre, vrijedan 90 hiljada eura, koji je od danas u upotrebi.

Aparat FibroScan je donirala kompanija AbbVie, predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

„Aparat je namijenjen za neinvazivnu dijagnostiku stepena fibroze i ciroze jetre, što je u skladu sa novim smjernicama dijagnostike i liječenja hroničnih virusnih hepatitisa i drugih hroničnih bolesti jetre. Radi se o prvom FibroScan aparatu u Crnoj Gori, a ukupna vrijednost donacije iznosi 90 hiljada eura“, saopšteno je iz KCCG.

Kako se navodi, danas je ovlašćeni serviser obavio trening ljekara Klinike za infektivne bolesti za rad sa aparatom, čime su se stekli uslovi da on odmah bude u punoj upotrebi.

„Dakle, od danas će pacijentima sa virusnim i drugim hroničnim oboljenjima jetre biti dostupna dijagnostika sa FibroScan aparatom“, dodaju iz KCCG.

Iz te zdravstvene ustanove zahvalili su kompaniji AbbVie na vrijednoj donaciji.

„Posebno nam je drago što je kompanija AbbVie donirala aparat KCCG i time omogućila neinvazivnu dijagnostiku jetre. Dijagnostička korist FibroScan aparata se posebno naglašava aspektom da biopsija jetre kod većine pacijenata nije potrebna, te je za same pacijente znatno prijatnija dijagnostika i praćenje terapijskog efekta“, kazali su iz KCCG.

Kako dodaju, od sada pacijenti KCCG neće morati da odlaze van Crne Gore radi dijagnostike tom metodom.

„Čime smo obezbijedili još jedan benefit za naše pacijente, dobijanje zdravstvene usluge u svojoj državi, i manje troškove za crnogorsko zdravstvo“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније