Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 06. 2013. 14:12   >>  18:25 10

ZAVRŠETAK

Za hram fali još pola miliona eura

U Podgorici će u nedjelju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osveštati kriptu Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, čiji je kamen temeljac postavljen prije 20 godina.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare Mitropolije crnogorsko primorske, 7. oktobra biće organizovano osvećenje sabornog Hrama, u čiju je izgradnju od 1997. godine uloženo 5,2 miliona eura.

Kako je kazao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, osvećenju hrama u oktobru prisustvovaće većina pravoslavnih patrijaraha, i predstavnici svih hrišćanskih crkava Evrope.

Amfilohije je pojasnio da je pravilo da se u hramove ugrađuju i djelovi svetih moštiju, navodeći da će u podgorički hram biti ugrađene mošti iz lavre svetog Save osvećenog iz Palestine.

Amfilohije je dodao da je Saborni hram prilog Crne Gore vaseljenskom hrišćanstvu, kao i obilježavanju milanskg edikta, navodeći da on treba da vaskrsne Crnu Goru duhovno i moralno.

“Puno je priče o evropskim integracijama, a ovo je nešto što mi unosimo u tu Evropu. Da i im pokažemo da ne dolazimo kao prosjaci, već kao narod koji ima svoje biće i istoriju kao i dostojanstvo, i da ulažemo u riznicu svjetske kulture nešto što je vrijedno i neprolazno”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanja novinara koliko je država pomogla podizanje hrama, Amfilohije je kazao da u posljednje vrijeme nije bilo te pomoći.

“Ali služi na čast Vladi, koja je do 1997. godine pomogla, zahvaljujući ugovoru sa Direkcijom za javne radove, i tadašnjem i sadašnjem premijeru Đukanoviću, a tu je bio i Momir Bulatović, pa su urađeni grubi radovi ”, rekao je on.

Protomajstor sabornog hrama Momčilo Stanojević kazao je da je tadašnja Vlada uložila 1,8 miliona njemačkih maraka.

“Od tada do danas uloženo je 5,2 miliona eura. Da bi se hram završio treba nam još 480 hiljada eura, a njegovo završenje očekujemo 30. septembra. Uvijek će biti nešto da se radi i popravlja, to je kao kad domaćin zida kuću”, kazao je on.

Prema riječima Stanojevića podgorički hram ima bruto građevinsku površinu od 1,3 hiljade kvadrata.

“U pirgu svetog Simeuna mirotočivog u kom se nalazi krstionica, nalazi se najveće zvono na Balkanu, teško 11 tona. Najvisočija kota hrama je 43,5 metara”, rekao je on.

Stojanović je kazao da su i episkopi iz Vaseljene kazali da je poslije vaseljenskog podgorički hram najljepši hram, navodeći da su u njega ugrađeni materijali iz gotovo svih krajeva svijeta .

Protojerej Velibor Džomić kazao je da je osvećenje kripte sabornog hrama veliki događaj ne samo za Podgoricu već i Crnu Goru, ali i za cijelu vaseljensku patrijaršiju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније