Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

31. 07. 2017. 22:32 >> 22:04
3

MARKOVIĆ U PETNJICI

Vlada će pojačati fokus ka iseljenicima

Vlada će pojačati fokus ka iseljenicima kroz aktivnosti diplomatsko-konzularnih predstavnistava, ali i kroz direktnu komunikaciju sa iseljeničkim udruženjima i pojedincima zainteresovanim da se vrate u domovinu i u njoj plasiraju svoje biznis ideje, poručio je premijer Duško Marković. On je na svečanosti u Petnjici, u okviru manifestacije „Dani iseljenika“, uručio nagrade istaknutim iseljenicima i organizacijama iseljenika.

Marković je podsjetio da je u avgustu prošle godine najavljivano ostvarenje istorijskog cilja Crna Gore – punopravnog članstva u NATO, i da je tada proces ratifikacije crnogorskog Protokola o pristupanju Alijansi tek je bio započeo.

"Za svega desetak mjeseci, sve države članice su to učinile i 5. juna ove godine, na svečanosti u Stejt Departmentu, verifikovano je naše članstvo u Alijansi“, kazao je Marković.

Bila je to, kako je naveo, nesumnjiva potvrda ogromnog napretka Crne Gore, potvrda snažnog povjerenja saveznika u njene kapacitete i veliko priznanje i državnoj administraciji, i svim ostalim segmentima crnogorskog društva.

"Vjerujem da ste i vi, u zemljama u kojima živite i radite, imali priliku da osjetite u tamošnjoj javnosti ogroman porast ugleda Crne Gore, kao nove 29. članice Sjevernoatlantske alijanse“, kazao je Marković.

On je podsjetio i na predstojeću zvaničnu posjetu potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa Crnoj Gori, navodeći da je to „istorijski trenutak i nesumnjiv znak snažne podrške partnerstvu naše države sa vodećom zemljom svijeta“

Marković je kazao da je Crna Gora i u procesu evropske integracije daleko ispred svih ostalih država Zapadnog Balkana i, kako je naveo, nema nikakve dileme da će biti prva naredna članica Evropske unije. 

"Mi vjerujemo da se to može desiti u roku od pet godina, u to uvjeravamo i naše partnere iz Brisela i ostalih ključnih evropskih adresa, i snažno opredjeljelje ove Vlade je da sve kapacitete usmjeri u tom pravcu“, dodao je on.

Prema riječima Markovića, Vlada je u prethodnom periodu preduzela kapitalno važne korake na planu konsolidacije javnih finansija, pri čemu je morala da povlači i nepopularne i radikalne, ali neminovne rezove.

On je podsjetio na naknade za majke sa troje i više djece, „koje je prethodna neprincipijelna parlamentarna većina podmetnula kao kukavičje jaje u naš finansijski sistem“.

Bila je to, kako je naveo, tempirana bomba u državnom budžetu, i bilo je samo pitanje u kom će mjesecu eksplodirati i urušiti njegovu održivost.

"I ovom prilikom zahvaljujem ogromnoj većini od preko 20 hiljada korisnica ove naknade što je razumjela da je riječ o neodrživom socijalnom davanju. Među njima je i značajan broj žena iz ovog kraja i ja želim da im poručim da će Vlada, u kreiranju novog, održivog ambijenta socijalnih, davanja posebno voditi računa o njima“, istakao je Marković.

On je kazao da realni ekonomski pokazatelji u prvoj polovini godine govore da je Vlada na dobrom putu da sredi javne finansije i stvori pretpostavke za još ubrzaniji ekonomski rast. „To je naš cilj i ja sa puno realnog optimizma mogu da vam kažem – sigurno ćemo ga otvariti“.

Marković je kazao da vjeruje da će sve to doprinijeti uvjerenju iseljenika da se Crna Gora mijenja nabolje, da snažno napreduje ka evropskim demokratskim standardima i da pruža sve više mogućnosti za svakog pojedinca i porodicu za kvalitetniji zivot. 

"Vlada će u tom pravcu pojačati fokus ka iseljenicima, kroz aktivnosti diplomatsko-konzularnih predstavnistava, ali i kroz direktnu komunikaciju sa iseljenickim udruženjima i pojedincima zainteresovanim da se vrate u domovinu i ovdje plasiraju svoje biznis ideje“, poručio je Marković.

Crnogorski premijer uručio je i nagrade iseljenicima i organizacijama iseljenika.

Zavičajni klub “Bihor”, iz Luksemburga i Udruženje Crnogoraca Novog Sada nagrađeni su za doprinos u oblasti kulture, Ljubo Dabović (Njemačka) za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti, Vojislav Kovač (Slovenija) za doprinos u oblasti diplomatije i promocije Crne Gore, Bedri Gul (Turska) za unaprjeđenje privrednog partnerstva sa Crnom Gorom, Ćazim Džaferović (SAD) za dobročinstvo, a Ljubomir Radanović (Belgija) za doprinos u oblasti sporta.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније